U bent hier

ZORG magazine, maart 2018, n°48

De keuken, het hart van de zorginstelling

De keuken is in nagenoeg elke zorginstelling een centrale en belangrijke plaats voor alle betrokkenen. In dit ZORG Magazine gaan we dieper in op het thema keuken & catering binnen de zorgsector.

Om het dossier te starten haalt Jürgen Eeckhout verschillende onderwerpen aan die later in het magazine nog uitgebreid aan bod komen. We laten ook enkele personen aan het woord die hun beste beentje voor zetten wat betreft de eetervaring van hun bewoners of patiënten. In dat kader spraken we met Bart Denys, de beste grootkeukenkok van België en luisterden we hoe DVC ‘t Binnenhof het aanpakt om hun bewoners heel wat inspraak te geven in de gerechten en de bereiding ervan. Ook Hilde Taillieu, directeur van Anker vzw, geeft enkele hapklare tips mee over hoe je de maaltijdbeleving naar een hoger niveau kan tillen binnen je zorgorganisatie.

De keuze voor een keuken in eigen beheer komt eveneens uitgebreid aan bod in het dossier. Welke argumenten hebben zorgorganisaties om te kiezen voor het uitbesteden van hun keuken? Of welke voordelen vinden andere zorgorganisaties aan eigen personeel in hun keuken? Ook hier krijgen we de mening van verschillende partijen. Ondervoeding is een onderwerp dat zeker ook niet mocht ontbreken in het dossier. Om die reden spraken we met Vladio (Vlaamse Diëtisten Ouderenzorg) om de oorzaken en de gevolgen van dit gegeven te begrijpen. Nog belangrijker hebben we het ook over enkele maatregelen om ondervoeding preventief tegen te gaan.

Zoals je zal merken hebben we een goed gevuld dossier samengesteld waar u hopelijk enkele nieuwe inzichten uit zal kunnen halen. 

Wilt u het magazine downloaden of heeft u interesse in een bepaald artikel?

Artikels

Bart Denys mag zich beste grootkeukenkok van het land noemen
Een grootkeuken in eigen beheer: waar kan je als zorginstelling terecht voor hulp?
Careers - Maarten Crappé
ELG De Piramide vzw zorgt voor continuïteit van de zorgverlening
DVC 't Binnenhof zet beste beentje voor op vlak van voeding
Digitalisering in de keukenwerking: meer efficiëntie en dus meer tijd voor bewoners en patiënten
De keuken financieel onder controle: méér dan foodcost alleen
ReadyChef: lekker, gezond en altijd klaar om te serveren
Hoe vind je als zorginstelling het juiste keukenpersoneel?
AZ Maria Middelares neemt je virtueel mee naar het verloskwartier
Een geïntegreerd Elektronisch Patiënten Dossier in UZA
De e-learningstrategie van vzw Verpleging aan Huis
Jürgen Eeckhout over de voedingstrends in de zorgsector
Is een keuken in eigen beheer de beste keuze?
Het maaltijdgebeuren: een moment van chaos of een aangenaam rustpunt?
Een nieuwe wind en vaatwasmachine bij Kabouterland in Lennik
Zorgbedrijf Antwerpen bewijst dat je ook op grote schaal elke dag lekkere, verse koffie kan schenken
Ondervoeding bij ouderen: oorzaken, gevolgen en oplossingen
Heeft catering uitbesteden zin of niet?
Temp-rite: klaar voor de toekomst
Zelfstandig eten met één functionele arm is mogelijk dankzij Theomatik
ISS focust op 'service with a human touch'