U bent hier

Zorgrobot ZORA

In onze reeks voor het Microsoft Innovation Center Vlaanderen brengen we verschillende Start-Ups in beeld. Voor deze reportage trok ZorgAndersTv naar Eernegem (West-Vlaanderen) voor een reportage over zorgrobot ZORA.

Qbmt/Qbis zorgen voor de ontwikkeling van de humanoïde robot ZORA; zij verzorgen de software en programmatie en gebruiken daarvoor de NAO-robot van het Franse Aldebaran Robotics, in het bijzonder voor revalidatie bij kinderen en volwassenen en valdetectie bij epilepsiepatiënten en ouderen. Het is de allereerste humanoïde robot ter wereld die hiervoor ingezet wordt.

De humanoïde robot kreeg de naam ZORA: Zorg Ouderen Revalidatie en (Aan)valdetectie. Hij wordt op dit moment nog volop uitgetest en maakt dus nog geen deel uit van de standaard revalidatie- en epilepsiebehandelingen. ZORA is een interactieve aanvulling op het zorgmateriaal en de zorgverleners die vandaag al dagelijks ingezet worden binnen de gangbare therapie aan de twee vooropgestelde patiëntenpopulaties. In deze reportage geven Tommy Deblieck & Fabrice Goffin (zaakvoerders van Qbmt/Qbis) meer toelichting bij het project, we volgen ook een eerste kennismaking met zorgrobot ZORA in woonzorgcentrum Sint-Anna te Eernegem. Meer informatie over ZORA via volgende link.

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief