U bent hier

Waving at the heart

De opzet van dit studentenproject had als doel om een nieuwe project-gebaseerde samenwerking op te zetten tussen het Ziekenhuis Oost Limburg, de ingenieurswetenschappen van de UHasseltde Mobile Health Unit van de UHasselt en het innovatiecentrum MICvlaanderen.

Twee industrieel ingenieur studenten elektronica en ICT van de UHasselt hebben zich tijdens hun bachelor project toegewijd om een oplossing te vinden voor een praktijkprobleem dat vaak plaatsvindt in de hartkatheterisatie zaal. Patiënten met hartklachten ondergaan vaak katheterisatie procedures om de toestand van hun kransslagaders in te schatten en indien nodig hier een stent of een dotterbehandeling te krijgen. Omdat deze minimaal invasieve procedure, vaak via de lies, of ook wel via de pols uitgevoerd worden, dienen er X-ray opnames gemaakt te worden om de katheters in het hart en de kransslagaders correct te positioneren en de situatie te evalueren. Tijdens zulk een procedure (en vaak tijdens de iets moeilijkere en langere procedures), worden meer dan 30 X-ray filmpjes gemaakt, ook wel cineloops genaamd, die herbekeken dienen te/kunnen worden om bepaalde situaties, handelingen beter uit te voeren/in te schatten. Omdat de cardioloog steriel gekleed staat dient hij steeds beroep te doen op de assisterende verpleegkundige om de juiste beelden weer te geven, en hun mondeling te navigeren naar de juiste frame binnen deze cineloop.

Om dit pijnpunt aan te pakken is er een project gestart ‘Waving at the Heart’ waarbij er getracht diende te worden om de steriele cardioloog de vrijheid te geven om zelf zijn beelden te bedienen en te navigeren zonder hiervoor dienst te moeten doen op een verpleegkundige.

De 2 studenten hebben hiervoor gebruik gemaakt van een Windows Kinect, aangeleverd door MICvlaanderen, en door software die ze ontworpen hebben zijn ze in staat om de bediening van de beeldverwerkingssoftware over te nemen en kan deze bediend worden door voorgeprogrammeerde (intuïtieve) bewegingen uit te voeren (bv. door te zwaaien met de linkerhand naar rechts wordt het volgende filmpje afgespeeld). Bijkomend hebben ze ook spraak commando’s ingevoegd om bij eventuele momenten waar de handeling van de cardioloog niet mogelijk is, hij toch nog met spraak commando’s verder kan.

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief