U bent hier

Voeding als nieuw antibioticum (UZ Brussel)

UZ Brussel komt met een nieuwe baanbrekende techniek naar buiten. Dankzij die techniek wordt het nu mogelijk (kunstmatige) voeding in de juiste hoeveelheid aan patiënten te geven. De techniek die vroeger gebruikt werd was niet nauwkeurig genoeg.

Onderzoekers van het UZ Brussel van de diensten Intensieve Geneeskunde, Perfusie (verpleegkundigen die de hartlongmachine bedienen) en Cardiochirurgie zijn erin geslaagd om het energieverbruik van zwaar zieke patiënten, verbonden aan een hartlongmachine, te meten. Vroeger gebeurde die bepaling via een berekening met formules die niet altijd tot een even nauwkeurig resultaat leidde. Via de nieuwe techniek wordt het energieverbruik van de patiënt gemeten via de ademhaling. Dat leidt tot een resultaat dat zeer precies, maar vooral op maat is. Wanneer het energieverbruik van een patiënt correct in kaart is gebracht, kan de patiënt ook voeding op maat toegediend krijgen.

Vroeger werd voeding in de medische wereld aanzien als een ondersteunende behandeling. De huidige medische kennis plaatst voeding op gelijke hoogte van antibiotica. Dankzij de baanbrekende techniek wordt het nu mogelijk (kunstmatige) voeding in de juiste hoeveelheid aan de patiënten te geven. Een correcte voeding van zwaar zieke patiënten verhoogt hun overlevingskansen. De techniek is niet belastend voor de patiënt en dat is een voordeel want het gaat over zwaar zieke patiënten waarvan de helft overlijdt. ZorgAndersTv bezocht de afdeling intensieve zorgen en maakte kennis met deze nieuwe techniek. 

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief