U bent hier

UZ Brussel test telegeneeskunde voor snellere diagnose van beroerte

Om bij beroertes de kans op herstel te vergroten, is een snelle diagnose en behandeling van cruciaal belang. Daarom heeft een multidisciplinair team van het UZ Brussel en de VUB een - wetenschappelijk onderbouwd - systeem ontwikkeld om door middel van telegeneeskunde patiënten met een beroerte al bij te staan tijdens hun vervoer per ziekenwagen naar het ziekenhuis. Sinds september 2014 loopt een groot klinisch onderzoek aan het UZ Brussel om de efficiëntie van dit systeem te onderzoeken.

Mobiele telegeneeskunde om sneller diagnose te stellen
Bij een beroerte is elke minuut belangrijk en kan die het verschil betekenen tussen leven en dood, of tussen herstel en een blijvende invaliditeit. Vanuit die vaststelling onderzocht het beroerteteam van het UZ Brussel de mogelijkheid om de beroertezorg al te starten tijdens het transport per ziekenwagen. 

Financieel en organisatorisch is het echter niet haalbaar om met elke ziekenwagen een beroerte-specialist mee te sturen. De arts virtueel tot bij de patiënt brengen via mobiele telegeneeskunde bleek een logischere benadering. Daarvoor is de ziekenwagen uitgerust met een innovatief systeem dat gebruik maakt van een 4G-internetverbinding om contact tussen de patiënt en een beroerte-specialist mogelijk te maken. De arts onderzoekt vanop afstand de patiënt en stelt vragen om tot een diagnose te komen en een gerichte behandeling te kunnen voorstellen. Deze info wordt gedeeld met het team in het ziekenhuis dat klaar staat om de patiënt op te vangen.

De bedoeling is om op deze manier kostbare tijd te winnen omdat de behandeling onmiddellijk bij aankomst in het ziekenhuis kan opgestart worden.

Spin-off voor bredere toepassing
Andere ziekenhuizen toonden al interesse in het systeem. Omdat de maatschappelijke kost van een patiënt met een beroerte dermate hoog is, is het draagvlak breed om de kosten van beroertezorg naar beneden te krijgen. Om dit systeem te kunnen uitplooien naar andere ziekenhuizen wordt dan ook een spin-off opgericht in de schoot van de Vrije Universiteit Brussel.

ZorgAndersTv woonde een demonstratie bij van het telegeneeskunde-systeem tussen ziekenwagen en beroerte-specialist van wacht en sprak daarbij met prof. dr. Raf Brouns (kliniekhoofd neurologie UZ Brussel), prof. dr. Maarten Moens (beroerte-specialist UZ Brussel) en Kathleen Vandeputte (P.I.T.-verpleegkundige UZ Brussel). 

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief