U bent hier

Rock voor Specials: alle video's van 2018

Een festival als (g)een ander

 

Op het jaarlijkse rockfestival Rock Voor Specials, eind juni in het Oost-Vlaamse Evergem, speelden een vijftiental Belgische en buitenlandse artiesten voor een publiek dat grotendeels uit andersvaliden bestond. Een sfeerverslag.

 

Backstage op een festivalterrein in Doornzele Dries. Aan de voorzijde klinken de tonen van Novastar al: zanger Joost Zweegers en de zijnen openen de line-up van een festival waar later, in twee dagen tijd, nog een vijftiental artiesten de revue zullen passeren. Novastar speelt zich alvast in voor zijn concert op Rock Werchter, een week later, maar Zweegers staat nu op Rock voor Specials, een rockfestival voor mensen met een handicap.

 

Het is de tweeëntwintigste editie van het festival. De eerste editie was bedoeld als een eenmalig evenement, maar massa's brieven en telefoons sterkten de organisatoren om er een vervolg aan te breien. "Vlaanderen is tijdens de zomer volgestouwd met festivals, maar er is er geen ander dat zo toegespitst is op mensen met een beperking", zegt organisator Luc Verbeke. "Al willen we het publiek ook hier niet lopen bemoederen: het festival is facilitair aangepast aan de bezoekers, maar ook niet meer dan dat. Het moet vooral de vibe van een gewoon festival hebben. We keken als voorbeeld onder meer naar het Skanderborg Solund Music Festival in Denemarken: een gewoon festival zoals bij ons, want de Denen hebben ongeveer dezelfde festivaltraditie als wij, maar wel met de nodige voorzieningen voor mensen met een beperking."

 

 

Rock voor Specials 2018, verslag van DAG 1

 

 

Klaar voor het werk

Ondertussen horzelt ook Rob Vanoudenhoven een tikkeltje zenuwachtig rond: niet omdat hij moet presenteren, maar omdat hij zo dadelijk, na Novastar, de fakkel zal overnemen met zijn coverband Camping Esmeralda. De presentatoren van het festival, comedian Gunter Lamoot en komiek-illusionist Gili, houden het rustiger: ze keuvelen op een bankje, met op de achtergrond een kamerplant die blijkbaar de weg verloren is, en plotseling tussen beide mannen in valt. Het voorval wordt door henzelf en de aanwezigen op schatergelach onthaald. 

 

Het is de gewoonlijke gemoedelijke drukte van de backstage op een zomerfestival: perslui, artiesten en medewerkers struinen door elkaar heen, iedereen heeft er enorm veel zin in. Cameraman Erkan laat me een veelbetekenende glimlach zien, terwijl reporter Anna de omgeving aftuurt, op zoek naar het volgende slachtoffer om de ZorgAnders-microfoon onder de neus te duwen. Erkan kreeg voor zijn verjaardag een nieuw speeltje van zijn vrouw: een gimbal, waarin zijn smartphone precies past, en waarmee hij zijn eerste beelden probeert te schieten. Naast ons staan twee guitige jongemannen van een regionale televisiezender een bordje friet met zalm naar binnen te werken, voordat ook zij aan het grote werk beginnen. 

 

 

Rock voor Specials 2018, verslag van DAG 2

 

 

Riem af

Dat Novastar zich aan het inspelen is voor Rock Werchter, betekent niet dat hun optreden op Rock voor Specials een generale repetitie is: ze spelen de pannen van het dak op het zonovergoten festivalterrein, en incasseren een daverend applaus. Na het concert knikt Zweegers bevestigend naar onze cameraploeg: "Vier minuten." Maar zijn manager zegt nors dat hij geen interviews geeft. Dan maar het dankbare en enthousiaste publiek voor de camera halen. "Ze hebben hier de tijd van hun leven", zegt bijvoorbeeld de mama van de verstandelijk andersvalide Julie, die al voor de vijfde keer naar Rock voor Specials kwam. 

 

Zowel het publiek als hun begeleiders laten zich het zomerzonnetje duidelijk welgevallen. Het gebeurt niet vaak dat ze een festival met een topaffiche in deze omstandigheden kunnen beleven. De riem mag ook eens af op Rock voor Specials. Net als op andere festivals worden er gewoon frieten en hamburgers geserveerd, en er zit geen alcoholvrij of light bier op de tap: dit is the real stuff. Andersvaliden krijgen hier gewoon een festival zoals een ander, met de volledige beleving die daarbij hoort: de geur is een zoete mix van bier, sigarettenrook en zweet. Overal staan tentjes, mensen zijn getooid in de gebruikelijke festivalkledij. Een festival als een ander, kortom.

 

"Natuurlijk moet er bier zijn", zegt Verbeke. "En ongezond voedsel, zoals frieten, hamburgers en worst. Anders is het geen festival. Ooit hebben we een kraam van zuivelfabrikant Danone op het festivalterrein staan gehad: het mooiste kraam dat hier ooit te zien was geweest. Wel, het marcheerde niet. We voelden ons een beetje beschaamd, want er heeft toen op twee dagen tijd bijna niemand aan dat kraam gestaan. Ze zijn niet meer teruggekomen."

 

 

Er vielen enkele opvallende haarbossen te spotten.

 

 

Warm!

Heel wat artiesten ontsnappen niet aan hun lot, en worden aangeklampt voor handtekeningen op t-shirts, armen en gezichten. Rob Vanoudenhoven, die hier zijn verborgen talenten laat zien als bassist van Camping Esmeralda, blijkt een zeer geliefd idool. Of hij ooit al zoveel handtekeningen heeft moeten zetten, vragen we hem. "Eindelijk succes!", antwoordt de bekende presentator grappend. "Nee echt: het was hier super om te spelen."

 

Het is namiddag ondertussen, en er is nog geen zonnecrème of deodorant gezien, maar die zullen wellicht snel aanrukken. Het ongedwongen sfeertje van het festival leidt de aandacht af van de broeierige zomerzon. Op het terrein proberen tal van begeleiders en de 280 aanwezige vrijwilligers het de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken, en in het midden van het terrein wordt de temperatuur naar beneden gehaald door medewerkers die met waterpistolen en een tuinslag aan de slag zijn om de nodige verfrissing te brengen. Iedereen tevreden. Rock voor Specials rules!

 

Nog een gelijkenis met andere festivals: een aantal mensen logeert op een camping. Gezien de speciale aard van de toeschouwers kan niet iedereen in een tent overnachten: sommigen vinden dat jammer, anderen - zoals een bepaalde bezoeker die we voor de camera haalden - tieren dat er maar één plaats is om echt lekker te slapen: "Mijn eigen bedje is het beste bedje!"

 

 

De brandweer zorgde voor de nodige afkoeling!

 

 

Eerlijk publiek

Terug backstage is het ondertussen wat rustiger. Een medewerker van Camping Esmeralda tilt een zwaar overladen plateau met biertjes naar de tafel waar Rob Vanoudenhoven zit. De bekers worden uitgedeeld, en de artiesten zetten gretig het bier aan hun lippen. Ze spoelen er voldaan een succesvol optreden mee weg, een waarop ze veel respons kregen. 

 

Natuurlijk wordt ook hier veiligheid hoog in het vaandel gehouden: politie, brandweer, medewerkers van het Rode Kruis en ambulanciers zijn in vollen getale aanwezig om de veiligheid op het terrein te garanderen. Hoofdinspecteur Dirk Van Daele van de politiezone Assenede-Evergem stelt dat het weliswaar een rustig festival is, een dat niet hetzelfde publiek heeft als een doorsnee rockfestival misschien, maar dat ze niettemin toch een oogje in het zeil moeten houden. Al is er nog nooit een echt incident geweest op Rock voor Specials: de zwaarste interventie tijdens een voorgaande editie was een gaslek, waardoor het festival tijdelijk moest worden ontruimd. Ook het Rode Kruis krijgt af en toe eens iemand met een letsel binnen: iemand is gevallen, of heeft iets teveel gedronken, en daar houdt het zo'n beetje op. 

 

 

De politie hield een oogje in het zeil.

 

 

Milo Meskens lapt ondertussen een mooi optreden af. Vanoudenhove grapt: "Ik ben misschien het voorprogramma van Milo Meskens, maar Novastar heeft wel in mijn voorprogramma gespeeld. Een hele eer!"

 

Zo veel al gebeurd, en de eerste dag is nog niet eens halfweg. De eerste dag werkt zich, via onder meer Kraantje Pappie, Niels Destadsbader en 't Hof van Commerce naar headliner Arsenal toe. "Ik hou van mensen die eerlijk zijn", zegt Destadsbader na zijn optreden. Arsenal-frontman John Roan bevestigt dat speciale kenmerk aan het publiek van Rock voor Specials: "Als je je best niet doet, zul je hier de eerste zijn die het hoort.

 

 

Het Rode Kruis stond paraat.

 

 

Boodschap doorgegeven

Dag twee van Rock voor Specials begint met The Ups and Downs, die een affiche openen waarop ook onder meer The Skyblasters, Dog Eat Dog, Absynthe Minded en De Kreuners prijken. "Het is altijd superwijs om hier te spelen", zegt frontman Johannes Verschaeve van The Van Jets. "Het is enorm ontwapenend. Je krijgt heel veel terug van dit publiek."

 

Het duizendkoppige publiek gaat na twee broeierige dagen tevreden naar huis. En voor Verbeke is de boodschap weer doorgegeven. "Evenementen van dit soort blijven een probleem voor mensen met een beperking", zegt hij. "Ook dat is iets wat we betrachten met Rock voor Specials: de organisatoren van de andere festivals prikkelen om hun evenementen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Naast het leveren van een optimale, gewone festivalervaring voor andersvaliden is dat een tweede doel waarop we mikken: de beeldvorming over deze mensen een duwtje in de juiste richting geven." 

 

 

Bekijk hier de reportage over Rock voor Specials waarin we spreken met de organisatie van het festival, de lokale burgemeester en - uiteraard - enkele bezoekers.

 

 

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief