U bent hier

Reconciliatie geneesmiddelenbeheer in het ziekenhuis

Herverpakking tot eenheidsdosis
ACA Pharma gelooft in een totale hereniging van het geneesmiddelenbeheer in het ziekenhuis dankzij een unieke technologie om blisters in een eenheidsdosis te verpakken. Die herverpakking tot eenheidsdoses gebeurt niet in het ziekenhuis zelf, maar wordt uitbesteed zodat dit machinaal kan gebeuren. Dankzij een unieke technologie worden de aangeleverde geneesmiddelen verknipt en herverpakt zonder de primaire verpakking te beschadigen. Mooi meegenomen is de optie om meteen ook alle bijkomende of ontbrekende informatie toe te voegen. Tegelijk wordt op de unieke verpakking ook een 2D-barcode toegevoegd wat scannen op stukniveau mogelijk maakt en de toegediende geneesmiddelen ook traceerbaar maakt tot aan het bed van de patiënt.

Robot versterkt ziekenhuisapotheek
Eens de geneesmiddelen tot unitdoses herverpakt zijn, komen die terug naar het ziekenhuis waar die in de apotheek in een robot gestockeerd worden om automatisch onder de verschillende afdelingen te verdelen. Waar vroeger de verpleegkundigen de medicatie klaarzetten op de afdeling, wordt die nu dus individueel per patiënt door de robot aangeleverd vanuit de apotheek. De nieuw ontworpen machine die dit werkje voor zijn rekening neemt kan zo de distributie optimaliseren waardoor in het ziekenhuis probleemloos een 24-uurs aflevering kan uitgevoerd worden en waardoor medicatiefouten volledig uitgesloten worden.

Hoe slimmer zorgen voor morgen? 
Doordat alle geneesmiddelen extern bewerkt worden, is er geen beperking en kunnen alle producten los van een investering uniform als unit dosis bewerkt worden. Deze worden correct omgepakt terug aangeleverd aan het ziekenhuis. Dit zorgt ervoor dat er een besparing zal optreden in het verbruik (vervallen medicatie en retours zullen nauwelijks nog aan de orde zijn) door een volledige track en tracing. Daarnaast zal de hoeveelheid medicatiefouten bij toediening tot een minimum beperkt worden. Dit heeft heel wat economische schaalvoordelen, wat tot een daling van 15% kan betekenen in het medicatiebudget van het ziekenhuis. Bovendien is de kwaliteit superieur door een volledige opvolging en controle, wat in functie van een ziekenhuisaccreditatie een relevante meerwaarde (of zelfs voorwaarde) kan zijn. En ook niet onbelangrijk: verpleegkundigen zullen minder tijd moeten besteden aan de distributie van medicatie op hun afdeling, waardoor ze zich meer kunnen concentreren op een kwalitatieve zorg voor de patiënten

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief