U bent hier

O-box laat kankerpatiënten weer met smaak eten

Medirest, cateringpartner voor de zorgsector, het Center for Primary Food Care Leuven (CPFC) en het AZ Jan Palfijn Gent willen patiënten die chemotherapie krijgen weer met smaak laten eten. Hiervoor werd door het CPFC de O-box ontwikkeld die het komende jaar binnen een Europees project in drie ziekenhuizen wordt getest. In een eerste fase worden gegevens verzameld over de impact van de O-box op voedselinname door patiënten. Het AZ Jan Palfijn Gent neemt als enig Belgisch ziekenhuis deel aan dit project.

“Metaal, karton, katoen … Wat ze ook eten, voor de meeste kankerpatiënten smaakt alles vreemd. Chemotherapie verstoort de smaakperceptie, zowel tijdens de behandeling als daarna. Maar als het eten niet meer smaakt, eet je minder. En voor kankerpatiënten is dat niet zonder risico: wie te weinig eet kan ondervoed raken, en wie ondervoed is reageert minder goed op een behandeling en herstelt minder snel”, zo vat professor Bart Geurden het probleem, dat het uitgangspunt voor dit smaakproject vormt, samen.

Een aanpak op maat

Hoe kan ondervoeding bij oncologische patiënten worden tegengaan zonder gebruik te maken van speciale functionele voeding, voedingssupplementen of klinische voeding? Met andere woorden: hoe kan men hen weer met smaak laten eten van een gewone, gezonde en gevarieerde maaltijd? AZ Jan Palfijn Gent en Medirest slaan de handen in elkaar voor een pilootproject rond deze vragen. Een geselecteerde groep van patiënten zal ‘oncobrood’, selectief smaakgestuurd brood aangepast aan hun persoonlijke smaakperceptie, testen. Het doel is om na het proefproject tot een werkbaar systeem te komen dat een brede groep oncologiepatiënten.

ZorgAndersTV was bij de lancetring en sprak met prof. dr. Bart Geurden (Hoofd Expertisecentrum Primaire Voedingszorg (CPFC), Centre for Research and Innovation in Care (Universiteit Antwerpen), Luk  Raeymaekers (directeur Medirest) en Julie Vanroy (diëtiste AZ Jan-Palfijn).

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief