U bent hier

Moederzorg: samenwerking tussen 7 materniteiten

6 ziekenhuizen (met 7 materniteiten) in West- en Oost-Vlaanderen bundelen expertise en krachten. Samen met de eerstelijnszorg starten ze een project om de zorg na de bevalling te optimaliseren. het project heet “moederzorg en speelt in op de verkorting van ligduur die ingevoerd werd. Idealiter verlaat een moeder 72 uur na de bevalling het ziekenhuis.

Initiatiefneemster is dr. Loccufier van AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. Zij onderzocht de haalbaarheid van een samenwerkingsproject met de extramurale zorgverleners uit de regio. AZ Sint-Lucas Brugge, AZ Damiaan Oostende, AZ Sint-Rembert Torhout, AZ Alma Eeklo en AZ Sint-Augustinus Veurne delen de wens een beter gestructureerde zorg aan te bieden en sluiten zich hierbij aan.

Die ziekenhuizen gaan samenwerken met regionale zorgverleners uit de eerste lijn, zoals zelfstandige vroedvrouwen, kraamzorginstanties, Kind en Gezin, huisartsen en de Expertisecentra Kraamzorg.

De focus van het project “Moederzorg” ligt op het realiseren van kwaliteitsvolle en veilige zorg, waarbij moeder en baby bij normaal verloop het ziekenhuis 72 uur na de bevalling verlaten.

De zwangere vrouw en haar gezin worden grondig voorbereid op de bevalling. Tijdens de zwangerschap wordt een zorgplan opgemaakt waarbij de toekomstige ouders afspraken maken met zorgverleners die de zorg voor moeder en baby thuis zullen opnemen.

Het regionale project mikt op een pak voordelen tijdens de postnatale periode met een geslaagde borstvoeding, snellere zelfstandige babyzorg, betere algemene zelfzorgkennis, een hogere tevredenheid voor het gezin, een optimale begeleiding en ondersteuning van het kwetsbare gezin. Moederzorg start met goede voorbereiding tijdens de zwangerschap en gaat naadloos over in de zorg tijdens en na de bevalling in het ziekenhuis naar de thuissituatie. Daarnaast zal het project een zorg op maat van het gezin garanderen dankzij een vruvhtbare samenwerking tussen alle zorgverleners.

Meer informatie zullen het aanstaande gezin en de betrokken zorgverleners vinden op de website www.moederzorg.be.

Dr. Anne Loccufier en Marie-France Vandenberghe (AZ Sint-Jan), Tracy De Weirdt (AZ Alma) en Maaike Vandaele (AZ Damiaan) lichten het project verder toe in een reportage van ZorgAndersTv.

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief