U bent hier

Kennissessie Community Assisted Self-Management

Recent stelde Voka Health Community haar white paper “Community Assisted self-management: van belofte naar realisatie” voor. In dat document tekenen diverse spelers uit het bedrijfsleven, zorg en onderzoek een toekomstvisie uit rond preventie en bepleiten ze een omslag naar community assisted self-management of CASMA.

Dat betekent een ruime preventie-beweging waarbij het individu via self-management actief en bewust met gezondheid bezig is, ondersteund door een netwerk, omgeving én een zorgsysteem dat positief stimuleert.

De verbinding van nieuwe technologieën, inzichten en organisatievormen biedt tal van mogelijkheden voor CASMA, maar vraagt een mentaliteitsshift. Dat betekent:

  • Spreek niet langer over preventie, maar ga voor CASMA;
  • Betrek patiënten of 'citizens formerly known as patients' bij self-management;
  • Vertrek vanuit economische sterktes en bouw Vlaanderen uit tot een internationale CASMA-cluster, binnen de Belgische Digital Health Valley;
  • Geef zorgprofessionals de mogelijkheden en de onderbouw om keuze-architecten te worden en te blijven;
  • Bouw financiering uit die CASMA stimuleert en tel alle afgeleide voordelen.

Voka Health Community wil dit concept in realiteit omzetten en een ware CASMA-beweging op gang brengen. Voka wil CASMA doen leven. Ze vinden dat immers van belang voor elke organisatie en elke werknemer.

Wat is preventie en welke evidence is er voor verschillende ingrepen? Welke maatschappelijke veranderingen bieden opportuniteiten voor preventie? Wat wordt bedoeld met CASMA en wat is daarvoor nodig? Hoe kan preventie financieel gestimuleerd worden? En wat betekent dat voor het Vlaamse en federale beleid?

Die vragen kwamen aan bod tijdens de kennissessie van Voka Health Community op maandag 21 maart bij Voka te Brussel. Voka stelde de paper voor aan het ruime publiek en ging in gesprek over een globale en innovatieve aanpak van preventie en over de beleidsvoorstellen om van CASMA een realiteit te maken.

ZorgAndersTv woonde de kennissessie bij en sprokkelde alvast reacties bij de aanwezigen. Onder andere Pieter Van Herck (Voka), Lieven Annemans (UGent), Jo Vandeurzen (Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin), Claudia Put (BrandNewHealth), Jo De Boeck (Imec), Sofie StaelRaeve (Voka Health Community) en Jo Robrechts (Triamant) geven hun mening over CASMA.

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief