U bent hier

Zorgbedrijf Armonea zet voet aan wal in Spanje en Duitsland

20/07/16

Armonea kondigt de overnames aan van de Spaanse zorggroep La Saleta en het Duitse DPUW (Deutsche Pflege Und Wohnen). Het zijn de eerste twee internationale overnames van Armonea. De groep heeft nu een sterke basis om verder door te groeien in beide landen. Intussen werden de lokale Mededingingsautoriteiten op de hoogte gebracht van de intentie tot overname. Armonea is gespecialiseerd in zorg- en dienstverlening voor senioren. In de 82 Belgische sites dragen 6.000 medewerkers zorg voor meer dan 9.000 residenten. Het is een snel groeiend bedrijf dat inzet op “positief ouder worden”. De naam Armonea ontstond in 2008, na de fusie van Restel Résidences en de groep Van den Brande, maar de oorsprong van het bedrijf gaat terug tot in 1979, waardoor Armonea bijna 40 jaar zorgervaring heeft.

Na de overnames beheert Armonea in totaal 125 zorgsites (respectievelijk 82 in België, 17 in Duitsland en 26 in Spanje), 8 dagverzorgingscentra en 4 kinderdagverblijven. Armonea zal zo na de overname meer dan 9.000 medewerkers tellen, die zorg dragen voor meer dan 14.000 senioren. Met de geplande uitbreidingen zal de groep in de komende maanden de kaap van 15.000 residenten bereiken. De overnames worden gefinancierd door een kapitaalsverhoging en een langetermijnfinanciering door een consortium van banken.

Chris Cools, CEO van Armonea: “Armonea is een bedrijf met een duidelijke groeiambitie. Met deze overnames onderstrepen we die ambitie. Na een goede screening van de markt zijn we in Spanje en Duitsland terechtgekomen. Beide landen hebben een groot potentieel om onze ambities waar te maken: ze kennen een sterke vergrijzing en beschikken over een relatief beperkt aanbod in een zeer versnipperde markt. Door de overnames hebben we nu een goede basis om verder door te groeien in deze landen en er met een kwalitatief zorgaanbod bij te dragen aan een oplossing voor de vergrijzing.”

Zowel in Duitsland als in Spanje blijft het huidige management op post en wordt ingezet op continuïteit. Het is wel de bedoeling om expertise uit te wisselen om de dienstverlening en zorg in de drie Europese landen nog beter te maken. In Duitsland slaagt DPUW erin om kwalitatief hoogstaande zorg aan te bieden aan een betaalbare prijs. Het Spaanse La Saleta combineert haar residentieel aanbod ook met thuiszorg. DPUW en La Saleta zijn onder de indruk van het kwaliteitsprogramma “Armonea Experience”, dat actief inzet op klantvriendelijkheid en persoonsgerichte zorg en van de specifieke expertise die Armonea ontwikkelde rond de opvang van personen met dementie en hun familieleden.

Over La Saleta en DPUW

La Saleta werd opgericht in 1997, met als doel de referentie te worden op het vlak van zorg en dienstverlening aan zorgbehoevenden in de regio van Valencia. Het bedrijf is gespecialiseerd in psychomotorische revalidatie en specifieke zorg (Alzheimer, levenseinde, herstelverblijf). Hun portfolio bestaat uit een mix van eigen woonzorg- en dagcentra (10) en centra (16), waar La Saleta de dienstverlening voor haar rekening neemt. Het management behoudt ook na de overname zijn positie. 1850 medewerkers dragen er zorg voor 2461 residenten, goed voor een omzet in 2015 van 39,5 miljoen euro. 

DPUW werd opgericht in 1998 door dokter Hamma en mevrouw Rose. Het bedrijf, voornamelijk aanwezig in het oosten van Duitsland en Beieren, is gespecialiseerd in residentiële ouderenzorg en focust op kwalitatieve, maar betaalbare zorg. Armonea neemt 100% van de aandelen over. Het huidige management behoudt ook na de overname hun positie. Het bedrijf realiseerde in 2015 een omzet van 64,7 miljoen euro en telt 17 woonzorgcentra waar 2742 residenten verblijven. Zij worden dagelijks verzorgd door 1302 medewerkers.

Bron: Armonea - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief