U bent hier

Ziekteverzekering betaalt revolutionaire sensor terug

20/06/16

Zowat 40.000 mensen die lijden aan diabetes type 1 krijgen vanaf 1 juli een revolutionaire sensor terugbetaald die continu hun suikerspiegel meet. Het gaat om een soort pleister die ongeveer twee weken op de huid blijft kleven. Met een speciaal toestel kunnen diabetes-patiënten zien hoe hun suikerspiegel de voorbije vier uur geëvolueerd is. Verschillende keren per dag prikken, is dan niet meer nodig.

Het verzekeringscomité van het Riziv (met vertegenwoordigers van ziekenfondsen, zorgverleners en Riziv) heeft maandag 20 juni een nieuwe conventie goedgekeurd voor diabetespatiënten. Voor die conventie is tien miljoen euro extra uitgetrokken voor de terugbetaling van een nieuwe meetmethode voor de suikerspiegel. Tot nu toe moesten diabetespatiënten verschillende keren per dag prikken om hun suikerwaarden na te gaan. Met het nieuwe toestel is prikken niet meer nodig.

Voortaan kan je als diabetespatiënt een soort pleister op je arm aanbrengen die twee weken blijft kleven. In de pleister zit een piepklein naaldje dat onderhuids de suikerwaarden meet. Met een meettoestel, dat de diabetespatiënten vlakbij de pleister houden, kunnen ze zien hoe hun suikerwaarden de voorbije vier uur geëvolueerd zijn.

De pleisters kosten zestig euro per stuk. Elke maand hebben patiënten er twee nodig. Het toestel is een extra eenmalige kost van 60 euro.

‘In het verzekeringscomité is beslist om de pleisters voor diabetes type 1-patiënten volledig terug te betalen’, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. ‘In totaal gaat het in België om 40.000 patiënten. Ook wie lijdt aan diabetes type 2 en minstens drie keer per dag zijn suikerwaarden moet meten, kan de techniek aan een sterk verminderde prijs aanschaffen bij het diabetescentrum dat hem opvolgt.’

De nieuwe regeling gaat in vanaf 1 juli. Patiënten die vanaf dan voor controle naar hun diabetescentrum gaan, zullen de kans krijgen om over te stappen naar het nieuwe meettoestel.

‘Wij verwachten dat heel wat diabetespatiënten dat zullen doen’, gaat Luc Van Gorp verder. ‘Zo’n pleister is niet alleen comfortabeler, je kan er ook veel accurater je suikerwaarden mee bijhouden. Als gezondheidsfonds is CM bijzonder tevreden met de nieuwe regeling. België is het eerste Europese land waar dergelijke pleisters op die manier terugbetaald worden.’

Bron: CM / Eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief