U bent hier

Wit-Gele Kruis neemt voortouw en deelt patiëntengegevens met artsen

12/10/16

Het Wit-Gele Kruis onderneemt actie in eGezondheid en lanceert het platform mijnWGK om elektronisch patiëntengegevens te delen met artsen. Het Wit-Gele Kruis wil door middel van deze online applicatie de zorg voor patiënten en de samenwerking met artsen optimaliseren.

Wat is mijnWGK?

Op 15 oktober wordt het mijnWGK-platform gelanceerd tijdens de jaarlijkse Domus Medica Huisartsenconferentie. Huisartsen kunnen zelf kennis maken met het platform en de efficiënte manier van werken ondervinden.

mijnWGK is een online platform dat inzage biedt in het elektronisch verpleegdossier van de patiënten die in zorg zijn bij het Wit-Gele Kruis en die hun toestemming hebben gegeven om hun zorggegevens te delen. Met een sterke beveiliging van het platform wordt de privacy gegarandeerd. Hierbij worden de diensten van eHealth gebruikt, denk aan inloggen via een eHealthcertificaat, het inlezen van de eID en het ingeven van je pincode. De online applicatie heeft als voordeel dat de arts altijd up-to-date is; het werkt eenvoudig, snel en accuraat en er moet maar eenmalig ingelogd worden via het softwarepakket.

Hendrik Van Gansbeke (algemeen coördinator Wit-Gele Kruis): “We hebben hard gewerkt om de informatie over onze patiënten zo eenvoudig mogelijk en veilig ter beschikking te stellen van huisartsen en ziekenhuisartsen. Via een doorgedreven integratie van de eHealth basisdiensten en een constructieve samenwerking met een aantal softwarepakketten voor huisartsen en ziekenhuizen is die één-clickintegratie echt gelukt: huisartsen vinden in hun pakket een rechtstreekse link of knop om mijnWGK te openen. Op die pagina vinden artsen de verpleegkundige informatie over hun patiënt die wij verzorgen. Ook ziekenhuisartsen zullen rechtstreeks toegang hebben tot mijnWGK.”

eGezondheid

Het Wit-Gele Kruis is al jaren voortrekker van gegevensdeling in de zorg. Het Wit-Gele Kruis was bij de eersten om elektronisch te factureren via MyCareNet, het medicatieschema van Vitalink te gebruiken en leest vandaag de eID in bij elk huisbezoek in het kader van fraudepreventie.

Voorzitter Piet Vanthemsche: “Onze verpleegkundigen registreren al meer dan 5 jaar alle gegevens van hun patiënten via tablets die permanent via 3G en 4G verbonden zijn met elkaar. Daardoor verloopt de interne gegevensdeling binnen de organisatie optimaal. Een jaar geleden namen onze IT-managers uit de verschillende provincies het initiatief om een project op te zetten om die gestructureerde gegevens ook op een veilige manier te kunnen delen met externen. mijnWGK is hiervan het resultaat.”

Toekomst

Het mijnWGK-platform wordt in Vlaanderen en Brussel de komende maanden stelselmatig verder uitgerold. Ook de patiënten, hun vertrouwenspersonen en andere zorgverleners zullen in een latere fase toegang krijgen tot het mijnWGK-platform en zo hun eigen dossier kunnen opvolgen. Het Wit-Gele Kruis hoopt op die manier de zelfzorg van patiënten verder te stimuleren.

Bron: Wit-Gele Kruis - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief