U bent hier

Wit-Gele Kruis en az groeninge gaan patiëntengegevens elektronisch uitwisselen

17/06/16

Sinds 2 mei bezorgt het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen via beveiligde elektronische weg de gegevens van hun patiëntendossiers aan az groeninge voor patiënten die in het ziekenhuis opgenomen worden. Deze geautomatiseerde en dus efficiënte gegevensuitwisseling garandeert een continue infodoorstroming over de zorg en dus zorgcontinuïteit voor de patiënt. Volgende stap is de elektronische overdracht van gegevens van az groeninge naar het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. 

De verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen leveren dagelijks bij zo’n 15 000 patiënten thuiszorg. Ze kennen dus als geen ander de verpleegkundige situatie van hun patiënten. Ze hebben ook een zicht op de noden, behoeften, verwachtingen, verpleegproblemen … en werken op basis hiervan concrete doelstellingen en acties uit. Zo kunnen ze bijvoorbeeld doorverwijzen naar diensten voor gezins- en bejaardenzorg of andere vormen van ondersteuning. De thuisverpleegkundigen bundelen die gegevens van de patiënt in een elektronisch verpleegdossier (EVD) dat ze tijdens een bezoek aan de patiënt thuis via het EVD-toestel kunnen bijwerken. 

Nico Vandenbroucke, directeur IT Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: “Wanneer een patiënt naar het ziekenhuis moet, is het belangrijk dat we die info snel en veilig ter beschikking kunnen stellen voor een vlotte verderzetting van de zorg. Dankzij de nauwe samenwerking tussen onze informaticadienst en die van az groeninge kunnen we dat pakket aan patiëntgegevens nu voor het eerst automatisch naar een ziekenhuis doorsturen. De gegevensuitwisseling verloopt via beveiligde weg, nl. via de e-healthbox van beide organisaties. Dat zijn een soort van brievenbussen waarmee we digitaal en beveiligd informatie kunnen posten in andere brievenbus.” 

Virginie Huys, coördinator transmurale samenwerking az groeninge: “Al die gegevens die het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen opbouwde tijdens hun thuiszorgrelatie met de patiënt kunnen cruciaal zijn wanneer de patiënt in het ziekenhuis opgenomen wordt. Met dergelijke info kunnen we de kwaliteit, veiligheid en continuïteit van de zorg verbeteren, onnodige onderzoeken en tijdverlies vermijden. Het unieke van die elektronische informatieoverdracht is wel dat alle gegevens onmiddellijk geïntegreerd worden in KWS, dat is het elektronisch patiëntendossier dat wij in az groeninge gebruiken. Hiermee is het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen de eerste thuiszorgorganisatie in België met wie we deze werkwijze via beveiligde weg opgezet hebben.” 

Verdere uitdagingen 

Virginie Huys, coördinator transmurale samenwerking az groeninge: “De elektronische uitwisselbaarheid van informatie in omgekeerde richting, nl. van az groeninge naar het Wit-Gele Kruis, is een volgende stap. De eerste testen zijn lopende, in samenwerking met uz leuven, de leverancier van ons elektronisch patiëntendossier KWS. Wij hopen in de toekomst ook met andere zorgorganisaties via dergelijke beveiligde digitale weg te kunnen samenwerken. az groeninge is immers een schakel in de totaalzorg aan de patiënt; dergelijke initiatieven openen mogelijkheden voor een optimalisatie van de transmurale informatie-uitwisseling tussen de diverse partners in de zorgketen.”

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief