U bent hier

Week van de Diëtist

20/02/18

Tijdens de Week van de Diëtist zetten diëtisten hun beroep in de kijker. Het thema van deze editie is HAP - klaar advies, wat staat voor Huisgemaakt, Aangepast en Persoonlijk advies over voeding en fruit, groenten en water in het bijzonder. Ben je benieuwd naar acties bij jou in de buurt of maak je graag kans op één van de gadgets? Kijk dan snel op www.vbvd.be en bekijk alle deelnemende diëtisten vanaf 1/03.

HAP - klaar advies gaat over voedingsadvies op maat, gemakkelijk toepasbaar en aangepast aan de eigen situatie. Dit betreft zowel voeding in het algemeen als dieetvoeding, voeding bij ziekte, bij allergie, voeding voor baby’s en kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, voeding tijdens zwangerschap, maar ook voeding bij (top)sport. De veelzijdigheid en expertise van diëtisten zijn een belangrijke troef bij de communicatie over voeding binnen de huidige trend waarbij via de (social) media zoveel over voeding geschreven, gezegd en beweerd wordt. Dit wordt als waarheid gebracht door leken, deskundigen of zelfverklaarde experten en gaat over voedingsideologieën, hypes, mythes en fabels, maar kan ook wetenschappelijk onderbouwd zijn. Hoe kan de leek daar onderscheid in maken, wat juist is en wat niet? Bovendien kan een onjuist voedings- of dieetadvies schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat willen we voorkomen. Voor een onderbouwd antwoord op vragen rond voeding alsook voor een persoonlijk voedingsadvies kan men terecht bij de diëtist.

HAP - klaar advies is meer dan nodig. Volgens de resultaten van de laatste Nationale voedselconsumptiepeiling eet en drinkt de gemiddelde Belg nog te onevenwichtig. Zo overdrijven we met vlees en ongezonde snacks, maar moeten we een tandje bijsteken op vlak van fruit, groenten en water. Groenten en fruit zijn rijk aan micronutriënten en voedingsvezels en ook water is onmisbaar voor de goede werking van het lichaam en een betere gezondheid. Onvoldoende consumptie van fruit, groenten en water kan enerzijds leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen en zelfs tot ondervoeding en anderzijds bijdragen aan risicofactoren gerelateerd aan voeding, zoals  overgewicht en hoge bloeddruk. Ook in België zijn voedingsgerelateerde chronische ziekten aan een opmars bezig. Maar liefst 45% van de Belgen tussen 3 en 64 jaar heeft een te hoge BMI en 1 op 12 Belgische volwassenen lijden aan diabetes. Verder toont onderzoek aan dat iets meer dan 1 op 10 Belgische ouderen ondervoed zijn en dat ondervoeding één van de meest voorkomende doodsoorzaken is bij 65-plussers. Ook de medische kost van deze voedingsgerelateerde problemen voor zowel de zorgvrager als de gezondheidszorg mag niet onderschat worden. Beter eten is dus investeren in je gezondheid nu en later. Laat je overtuigen in de Week van de Diëtist.