U bent hier

Volg RSV-epidemie op de voet via trackingwebsite

14/09/16

Het respiratoir syncytieel virus, kortweg RSV, zorgt elk jaar in de herfst- en wintermaanden voor een wereldwijde epidemie van luchtweginfecties. Het is één van de voornaamste oorzaken van hospitalisatie bij  jonge kinderen.

Op een speciale website kunnen zorgverleners en ouders vanaf nu op de voet volgen hoe het RSV-seizoen in ons land evolueert. Het is de eerste epidemie-trackingwebsite van ons land. Surf naar http://rsv.epidemie.be.

Bronchiolitis

Bij oudere kinderen en volwassenen beperkt een RSV-infectie zich meestal tot een flinke verkoudheid en verdwijnt ze spontaan na een paar dagen, maar bij kersverse baby’s, ex-premature en kwetsbare borelingen kunnen er ernstige complicaties optreden. Dan kan de infectie evolueren naar het ernstigere RSV-bronchiolitis, waarbij ook de onderste luchtwegen geïnfecteerd zijn. In ons land lijden elk jaar gemiddeld 6.000 borelingen aan bronchiolitis.

Preventie

Voorlopig bestaat er voor RSV nog geen vaccin of een gerichte behandeling. Alleen de symptomen, zoals hoest, piepende ademhaling en lichte koorts, kunnen aangepakt worden. RSV-bronchiolitis kan bij risicozuigelingen leiden tot ernstige ademhalingsmoeilijkheden, chronische aandoeningen van de luchtwegen en kan in extreme gevallen zelfs fataal zijn. Preventie is dus van groot belang.

De nieuwe trackingwebsite biedt daarom niet alleen live updates aan over de aanwezigheid van RSV in ons land, maar ook informatie over preventieve maatregelen om de epidemie zo goed mogelijk in te dijken.

Prof. dr. Marc Van Ranst, klinisch bioloog bij UZ Leuven: “Preventie is vandaag de enige manier om bescherming te bieden tegen RSV. De trackingwebsite biedt daarom ook informatie over hygiënische voorzorgsmaatregelen, zoals altijd goed de handen wassen, speelgoed regelmatig ontsmetten, de kinderkamer verluchten en plaatsen waar gerookt wordt vermijden.”

Trackingwebsite

De nieuwe RSV-trackingwebsite is een initiatief van het Rega Instituut KU Leuven, met de steun van AbbVie, een internationale biofarmaceutische onderneming. De website biedt labo’s een platform om hun data over het aantal positieve RSV-testen en het totale aantal RSV-testen dagelijks te uploaden. Prof. dr. Marc Van Ranst: “De website is een uitstekende tool in de strijd tegen de verspreiding van RSV en RSV-bronchiolitis. We hopen dan ook dat extra labo’s zich in de volgende maanden voor het initiatief engageren om zo een nog vollediger overzicht te kunnen bieden.”

Link: http://rsv.epidemie.be

Bron: UZ Leuven - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief