U bent hier

VIB-expo Science meets Life tot 3 december in Hasselt

10/11/16

De Vlaamse biotechsector staat internationaal mee aan de top. Een belangrijke troef hierin is de actieve rol van de Vlaamse overheid om substantieel te investeren in biotech-onderzoek, ondermeer door de oprichting van VIB 20 jaar geleden. Vanaf dag één heeft VIB zich toegelegd op baanbrekend onderzoek in de levenswetenschappen. Door niet aflatende inspanningen om wereldwijd topwetenschappers aan te trekken en in te zetten op puur wetenschappelijk onderzoek, staat VIB vandaag wereldwijd mee aan de top als een ‘center of excellence in levenswetenschappen’. VIB-onderzoek heeft geleid tot belangrijke doorbraken en nieuwe inzichten in de groei en ontwikkeling van levende organismen. Dit vormt de basis voor nieuwe therapieën, geneesmiddelen, diagnostica, landbouwkundige en industriële oplossingen. Want naast een focus op top-wetenschap, heeft VIB ook een uitstekende reputatie op gebied van techtransfer; een combinatie die heel veel bijgedragen heeft tot het succes van het instituut. 

VIB-biotechtour om 20-jarig bestaan te vieren – nog tot 3 december in Hasselt
Om deze verjaardag te vieren wil VIB de Vlaamse bevolking graag tonen wat de resultaten zijn van deze investeringen in excellent basisonderzoek in de levenswetenschappen, gekoppeld aan Technologie Transfer. We reizen daarom met een mini-expo langs de 5 steden waar VIB actief is: Hasselt, Gent, Leuven, Brussel en Antwerpen. In elke stad blijft de expo ongeveer een maand staan. 

Deze expo staat nog tot 3 december in Hasselt, met name op de Campus Oude Gevangenis UHasselt (7-13/11/16), in het Virga Jesse Ziekenhuis (14-22/11/16), op de Dag van de Wetenschap op Connecterra (27/11/16) en op de Campus Diepenbeek (28/11-03/12/16).

Op woensdag 30 november vindt ook het TEDx Salon UHasselt Life is Science plaats binnen het kader van de VIB-biotechtour. Sprekers die avond zijn met kunstenaar Koen Vanmechelen, Jack van Horssen (UHasselt), Saskia Lippens (VIB-UGent) en Steven Boeynaems (VIB-KU Leuven).  Dat er interesse is voor dit thema, bleek duidelijk. Alle beschikbare plaatsen waren op dag 1 ingenomen. 

Speciale aandacht in de expo voor VIB-UHasselt-onderzoek olv Prof. Markus Kleinewietfeld 

Eind 2015 kwam MS-onderzoeker Prof. Markus Kleinewietfeld naar Vlaanderen en startte er een onderzoeksgroep op bij VIB en UHasselt. Hij focust op de invloed van omgevingsfactoren op het afweersysteem. Samen met zijn collega’s ontdekte prof. Kleinewietfeld dat –naast genetische factoren – ook het dieet een invloed heeft op het afweersysteem. In een experimenteel model voor MS zagen ze onder andere dat door een verhoogde zoutinname de functie werd verstoord van cellen die een fundamentele rol spelen in de ontwikkeling van auto-immuunziekten. Deze bevinding opent perspectieven in de zoektocht naar nieuwe therapieën, bijvoorbeeld voor MS.

Prof. Piet Stinissen, decaan faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen, UHasselt: “De nieuwe VIB onderzoeksgroep zorgt samen met het onderzoek in UHasselt-BIOMED, het wetenschappelijke onderzoek met onze partnerziekenhuizen ZOL en Jessa via het Limburg Clinical Research Program voor een stevige boost van het biotech onderzoek in onze universiteit. Hiermee wordt ons regionale ecosysteem - met o.a. de life sciences incubator Bioville, LRM als investeerder en LifeTechValley/Happy Aging als netwerkorganisatie - gevoelig versterkt en bouwen we mee aan een innovatieve Vlaamse life sciences cluster.”

Prof. Markus Kleinewietfeld (MS-onderzoeker, VIB-UHasselt) bij de opstart van zijn groep: “De dubbele benoeming bij VIB en UHasselt schept een excellente context voor mijn onderzoek. Het combineert immers een voortreffelijke wetenschappelijke en klinische omgeving in het onderzoek naar MS en auto-immuniteit binnen Biomed/UHasselt met de sterke concentratie van immunologische kennis, basis- en translationeel onderzoek, en de toegang tot de nieuwste technologieën en expertise bij VIB.” 

Bron: UHasselt - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief