U bent hier

Vernieuwde handhygiënecampagne om zorginfecties in woonzorgcentra te slim af te zijn

08/11/17

Onder het motto ‘Hier dragen we goede hygiëne op handen’ lanceert het Agentschap Zorg en Gezondheid op 8 november de vernieuwde handhygiënecampagne ter bestrijding van zorginfecties in de Vlaamse woonzorgcentra. Zorginstellingen worden meer en meer geconfronteerd met multidrugresistente organismen, zodat een blijvende aandacht voor preventieve maatregelen essentieel is. De campagne pikt in op de voorgaande edities met als doel woonzorgcentra te motiveren een correcte handhygiëne na te streven in de strijd tegen zorginfecties.

Zorginfecties

Zorginfecties zijn infecties die een bewoner of patiënt oploopt tijdens zijn verzorgingsproces, zowel in ziekenhuizen, woonzorgcentra als in de thuiszorg. Zorginstellingen worden de voorbije jaren meer en meer geconfronteerd met dergelijke multidrugresistente organismen (MDRO). Zo toonde de ‘Nationale prevalentiestudie van dragerschap van resistente bacteriën bij bewoners van woonzorgcentra in België in 2015’ (WIV, eindrapport juli 2016) aan dat ESBL-dragerschap (Extended Spectrum Beta Lactamase producerende enterobacteriën) is toegenomen: van 7,1% in 2011 naar 11,8% in 2015. Hoewel allerlei redenen aan de basis van deze stijging liggen en niet alle zorginfecties te voorkomen zijn, kan een belangrijk deel ervan vermeden worden dankzij preventieve maatregelen. Het gaat in de eerste plaats om een correcte en systematische toepassing van de standaard voorzorgsmaatregelen, waarvan handhygiëne een cruciaal onderdeel is.

Handhygiënecampagne

De Vlaamse overheid lanceerde in het verleden reeds edities van de campagne rond handhygiëne in woonzorgcentra. “Door affiches en folders te restylen, maar ook door instructiefilmpjes te lanceren, willen we de campagne een nieuwe impuls geven”, zo stelt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. “Door de boodschap op een eigentijdse manier te visualiseren en voldoende te herhalen willen we de zorgverstrekkers overtuigen dat ze dankzij aangehouden aandacht voor goede handhygiëne hun steentje kunnen bijdragen in de strijd tegen zorginfecties.” Het nut van herhaling is ook merkbaar bij de tweejaarlijkse nationale handhygiënecampagne in de ziekenhuizen. Voor- en nametingen wijzen telkens op een verbetering van de handhygiëne na een campagne, maar ook op een terugval van de cijfers van de handhygiënecompliantie eens de campagne een tijdje voorbij. Het goede nieuws is dat er - ondanks die terugval - toch een betere handhygiëne merkbaar blijft dan vóór de campagne het geval was.

De vernieuwde handhygiënecampagne voor woonzorgcentra gaat van start op 8 november. Het bestaande campagnemateriaal (affiches en folder) kreeg een volledige restyling en werd uitgebreid met nieuwe materialen zoals een tafelstaander, stickers en instructiefilmpjes over de correcte toepassing van handhygiëne. Woonzorgcentra kunnen de materialen gratis bestellen. De website www.zorginfecties.be biedt bovendien een gratis tool voor e-learning aan waarmee zorgverstrekkers in woonzorgcentra hun handhygiënekennis kunnen testen en bijschaven. Om de campagne te promoten organiseert Zorg en Gezondheid in de loop van november 5 infosessies in verschillende provincies.

Bron: Agentschap Zorg & Gezondheid - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief