U bent hier

UZ Gent gebruikt als eerste in België innovatieve handhygiënescanner

26/04/17

Als eerste ziekenhuis in België heeft het UZ Gent de innovatieve Semmelweis-handhygiënescanner (hand-in-scan) in gebruik genomen. Zorgverleners kunnen daarmee testen welke zones op hun handen onvoldoende gedesinfecteerd zijn. "In het UZ Gent maken we van handhygiëne al lang een topprioriteit", vertelt Pascal De Waegemaeker van het Team Infectiepreventie van het UZ Gent. "Deze scanner helpt zorgverleners om de handhygiënetechniek nog te verbeteren."

Onmiddellijk resultaat

De Semmelweis handhygiënescanner – genoemd naar de Hongaarse grondlegger van handhygiëne en ontwikkeld aan de universiteit van Boedapest – is eenvoudig te gebruiken: ontsmet vooraf de handen met fluorescerende handalcohol en stop ze vervolgens in de gleuf van de scanner. De handen worden gescand en al na een paar seconden zie je op een schermpje welke zones er onvoldoende gedesinfecteerd zijn door middel van kleurschakeringen (groen-rood).

De scanner verhuist elke twee weken naar een andere afdeling in het UZ Gent, als bewustmakingscampagne voor infectiepreventie. In het kader van de nationale handhygiënecampagne wordt het toestel nu gelanceerd op de afdeling Neonatale intensieve zorgen van het UZ Gent. Het toestel registreert ook alle resultaten. Op die manier kan de techniek van handhygiëne gemonitord worden in het hele ziekenhuis.

Cruciaal

Goede handhygiëne is een van de meest cruciale maatregelen om zorginfecties te voorkomen. Handen vormen immers de belangrijkste overdrachtsweg van micro-organismen. Bovendien is infectiepreventie een belangrijk thema in verschillende kwaliteitsaudits voor ziekenhuizen.

In het UZ Gent wordt al langer grondig werk gemaakt van handhygiëne. Het ziekenhuis kreeg daarvoor onlangs nog een mooie score tijdens de NIAZ 3.0 Qmentum-audit. "Er is altijd nog ruimte voor verbetering", zegt Pascal De Waegemaeker. "Met de Semmelweis-handhygiënescanner blijven we werken aan goede handhygiëne en kunnen we onze zorgverleners permanent bijscholen."

Bron: UZ Gent - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief