U bent hier

UZ Gent behaalt kwaliteitslabel NIAZ-Qmentum

11/07/16

Het UZ Gent behaalde het NIAZ-label voor kwaliteitsvolle zorg. Dat kwaliteitslabel biedt patiënten, bezoekers en verwijzers de garantie dat het ziekenhuis een veilige en goed georganiseerde zorginstelling is. Een team van externe auditoren geeft het ziekenhuis een uitmuntend rapport: het UZ Gent voldoet aan maar liefst 98% van de kwaliteitsnormen.

Internationale kwaliteitsaudit

In 2012 startte het UZ Gent met de voorbereidingen voor een internationale accreditering. De laatste jaren hebben ze werk gemaakt van een stevige kwaliteitsstructuur met als doel de zorg nog beter te organiseren en de kwaliteit ervan zichtbaar te maken. Er werden interne audits en veiligheidsrondes ingevoerd en elke afdeling kreeg de instrumenten om zelf verbeterpunten te detecteren en vorderingen te registeren.

“Alle 6000 medewerkers van het UZ Gent hebben hun steentje bijgedragen tot dit mooie resultaat”, zegt prof. Mortier. “De audit heeft ons geholpen om onze kwaliteit naar een nog hoger niveau te tillen. Het spreekt voor zich dat het werk hier niet ophoudt. We zullen de resterende aandachtspunten onder handen nemen en blijven kwaliteitsverbetering hoog in het vaandel dragen.”

In mei 2016 volgde de internationale audit. Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) toetste het UZ Gent aan meer dan 2300 strenge normen, waaronder handhygiëne, de veiligheid van medische apparatuur en de veiligheid in het operatiecomplex. Een onafhankelijk team van auditoren sprak met medewerkers en volgde verschillende patiënttrajecten mee.

Uitstekend rapport

In juli maakte het NIAZ de resultaten van de audit bekend. Het UZ Gent behaalde het label en kreeg een uitmuntend rapport. Op de normensets - domeinen zoals infectiepreventie of oncologische zorg waarvan verschillende aspecten werden onderzocht - waaraan het ziekenhuis moest voldoen om de accreditering te behalen, scoort het UZ Gent gemiddeld 98%. De vereiste score was 81%. Voor sommige normensets werd zelfs de maximumscore behaald.

“We zijn ontzettend trots op dit resultaat”, zegt prof. dr. Eric Mortier, afgevaardigd bestuurder van het UZ Gent. "Met deze accreditering geven we een krachtig signaal aan patiënten en verwijzers: het UZ Gent is een veilige en goed georganiseerde zorginstelling."

De auditoren waren bijzonder lovend over de dynamiek rond kwaliteit en veiligheid in het ziekenhuis. Raadpleeg het uitgebreide auditrapport​.

Over NIAZ-Qmentum

NIAZ-Qmentum is een internationaal accreditatieprogramma dat is ontwikkeld op basis van uitgebreid onderzoek naar accreditatie in de gezondheidszorg en ervaringen op het terrein. Het programma biedt zorgorganisaties een kwaliteitskader en instrumenten om de eigen organisatie aan het kwaliteitskader te toetsen.

Het uitgangspunt van het programma is dat kwaliteitsverbetering tot stand komt door kennisoverdracht en door een draagvlak te creëren in zorgorganisaties. Dat betekent dat medewerkers uit alle rangen van een organisatie - van de top tot de basis - op de een of andere manier betrokken zijn bij kwaliteitsverbetering en het accreditatieproces. 

Meer informatie op de website van NIAZ

Bron: UZ Gent - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief