U bent hier

UGent en UZ Gent investeren in immuuntherapie

02/03/16

Op donderdag 3 maart lanceren het UZ Gent en de UGent het Immuno-Oncologisch Netwerk (ION). Daarin bundelen beide instellingen hun klinische en onderzoeksexpertise rond immuuntherapie bij kanker, een domein waarin de medische doorbraken elkaar in sneltempo opvolgen.

Afweersysteem kanker helpen bekampen

Bij immuuntherapie wordt het afweersysteem van de patiënt zelf ingezet om een aandoening te bekampen. De techniek heeft steeds meer toepassingen voor de behandeling van kanker. Science, een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften ter wereld, noemde de immuno-oncologie in 2013 al de doorbraak van het jaar. Prof. dr. Karim Vermaelen, longkankerspecialist en immunoloog aan het UZ Gent: “Klassieke behandelingen zoals bestraling en chemotherapie richten zich direct op de tumor. Immuno-oncologische behandelingen zorgen er daarentegen voor dat het menselijk afweersysteem in staat is de tumorcellen zelf te herkennen en aan te vallen.” De eerste successen werden behaald bij bepaalde types leukemie en uitgezaaide melanomen, maar intussen wordt de behandeling ook gebruikt tegen longtumoren en andere kankers. 

Meer onderzoek, meer klinische studies

Met ION willen de Gentse artsen en wetenschappers niet alleen meer onderzoek doen naar immuuntherapie bij kanker, ze willen de patiënten van het UZ Gent ook meer mogelijkheden bieden om deel te nemen aan klinische studies.

Prof. Vermaelen: “De grote expertise die we nu al in huis hebben, willen we op die manier nog vergroten. De recente doorbraken zorgen ervoor dat steeds meer kankerpatiënten voor immuuntherapie in aanmerking zullen komen. De UGent en het UZ Gent willen daar ten volle op inspelen en patiënten alle kansen bieden. Door meer onderzoek te doen, ontwikkelen we niet alleen meer ervaring, we krijgen ook meer kennis over bijvoorbeeld de bijwerkingen.” 

Drie nieuwe behandelingen

Het Immuno-Oncologisch Netwerk zet in op drie nieuwe behandelingen voor kanker:

  • Checkpoint inhibitoren: die geneesmiddelen blokkeren de signalen waarmee een tumor het immuunsysteem lamlegt. Door die rem weg te halen, blijft het immuunsysteem continu actief. Behandelingen metcheckpoint inhibitoren bieden op dit moment vooral perspectieven bij melanoom en longkanker, op termijn ook o.a. voor blaaskanker en de ziekte van Hodgkin.
  • CAR-T-celtherapie: T-cellen zijn afweercellen die in een laboratorium worden gemodificeerd tot Chimeric Antigen Receptors (CAR). Die aangepaste cellen worden weer in de bloedbaan van de patiënt gebracht, waar ze de kankercellen opsporen en opruimen. CAR-T-therapie wordt nu al in studies ingezet tegen lymfatische leukemie. Het UZ Gent is het enige Belgische ziekenhuis waar op dit moment een klinische studie loopt om leukemiepatiënten met CAR-T-celtherapie te behandelen.
  • Dendritische celtherapie: deze afweercellen worden opgeladen met extracten van de tumor en als een soort vaccin toegediend. Dat stimuleert het immuunsysteem om de kankercellen te herkennen en aan te vallen. In de Gentse labo’s worden op dit moment al witte bloedcellen geoogst om dendritische cellen te creëren. De behandeling wordt vandaag ontwikkeld tegen longkanker. 

Symposium op 3 maart

ION wordt officieel gelanceerd tijdens een internationaal symposium in het Marriott Hotel Gent. Internationale sprekers en Gentse experten stellen er de nieuwste inzichten over immuuntherapie bij kanker voor.

Bron: UZ Gent - Eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief