U bent hier

UCL Saint-Luc koploper in medische beeldvorming met Philips IQon Spectral CT

12/07/16

Het academish ziekenhuis Cliniques Universitaires Saint-Luc pakt uit met een belangrijke evolutie in de wereld van de Medische beeldvorming. Het is één van de eerste ziekenhuizen wereldwijd waar de radiologen voor elke patiënt, gescand met de IQon SPectral detector CT, de revolutionaire Spectrale analyse kunnen gebruiken in de dagelijkse routine, zonder voorafgaand te moeten kiezen voor een speciale acquisitie-modus.

Met de Philips IQon Spectral CT scanner die het mogelijk maakt de originele eigenschappen van het spectrum van de röntgenbundel te gebruiken, wordt met slechts één scan veel extra informatie verkregen over weefselstructuren in het lichaam van patiënten in vergelijking met de reguliere CT-scan. De arts kan met deze technologie mogelijk sneller een definitieve diagnose stellen. De Philips IQon Spectral CT heeft een unieke detector technologie die de radioloog in staat stelt om zonder enig compromis aanvullende informatie uit een reguliere scan te halen. Bovendien is er geen hogere dosis röntgenstraling nodig om de extra informatie te verkrijgen.

CT-scans worden veel gebruikt in ziekenhuizen om afwijkingen aan inwendige organen vast te stellen. Een reguliere CT-scan toont goed waar de afwijking in het lichaam zit, maar laat weinig verschil tussen weefseltypes zien. Een spectrale CT maakt gebruik van het gehele spectrum van de röntgenbundel die door de patiënt heen gaat, waardoor de arts met speciale beeldbewerkingssoftware meer informatie zichtbaar kan maken over de anatomie van het lichaam, maar ook over de weefselsamenstelling van de organen.

Professor Emmanuel Coche, Klinisch Hoogleraar – Diensthoofd en hoofd van het departement medische beeldvorming van het academisch ziekenhuis Cliniques Universitaires Saint-Luc: "Het grote voordeel van de spectrale technologie van Philips Healthcare is zonder twijfel de onbeperkte toegang tot de spectrale beelden bij elke patiënt. Uit onze eerste klinische onderzoeken blijkt dat vooral de cardiovasculaire en oncologische domeinen voordeel halen van deze technologische doorbraak. Het feit dat het contrast in de bloedvaten virtueel kan worden benadrukt, is belangrijk op cardiovasculaire gebied, omdat men beelden kan verkrijgen met minder contraststof of de kwaliteit kan verbeteren bij patiënten met een suboptimale injectie.  De weefseldifferentiatie die dit nieuwe hulpmiddel mogelijk maakt, is dan weer belangrijk voor de oncologie, omdat de letsels beter kunnen worden gekenmerkt en bijkomende bijstellingen wellicht kunnen worden vermeden. Sinds de installatie van de scanner hebben we naar schatting zo'n 1500 patiënten doorgelicht. Momenteel zijn we nog nieuwe mogelijkheden aan het verkennen, maar de valideringsfase van die eerste resultaten zal uiterst belangrijk zijn en ook tijd en middelen vergen. "

In België worden jaarlijks zo’n 2 miljoen CT-scans gemaakt. Philips ziet het als een uitdaging om de diagnostiek voor zowel de patiënt als de arts te verbeteren.

“Samen met het academisch ziekenhuis Cliniques Universitaires Saint-Luc zijn we met deze unieke technologie een enorme stap aan het maken in het verbeteren van patiëntenzorg”, aldus Mario Huyghe, CEO van Philips België en Luxemburg. “We zijn zeer verheugd dat de mogelijkheden van deze technologie nu beschikbaar zijn.”

Het academisch ziekenhuis Cliniques Universitaires Saint-Luc is één van de eerste ziekenhuizen in de wereld waar de IQon Spectral CT-scanner beschikbaar is voor de klinische routine. Het IQon Spectral CT-systeem van Philips is momenteel voor ziekenhuizen te koop in 36 landen. Ga voor meer informatie over IQon Spectral CT en alle andere innovatieve CT‑oplossingen van Philips naar SpectralCTLearningCenter.philips.com.

Case met afbeeldingen

Man (90) met pijn op de borst, dyspneu en vermoeden van longembolie. CT-beeldverwerving met de CT-scanner IQON (Philips Healthcare) na intraveneuze injectie van contraststof. Fig. 1: met de beelden die in de conventionele modus zijn verkregen, is het niet mogelijk om bij deze patiënt de prospectieve diagnose van longembolie te stellen. fig. 2: de spectrale beelden laten het toe de pulmonaire perfusie weer te geven, met de verdeling van de contraststof op een kleurenschaal. De paarse driehoekige zone aan de rechter longbasis (pijl) wijst op een perfusion defect. Een nieuwe uitlezing van de CT-scanner in conventionele modus maakt het dan mogelijk de eerste diagnose bij deze patiënt bij te stellen en een perifere longembolie (pijl) vast te stellen.


Fig. 1

 


Fig. 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Philips - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief