U bent hier

Start sloop voormalig ziekenhuisgebouw AZ Maria Middelares

23/08/16

De sloop van het voormalig ziekenhuisgebouw van AZ Maria Middelares is gestart. Hierbij bewaart men het historische kasteel Hanet (1913) met kenmerkende neo-Lodewijk XVI getinte voorgevel, en de unieke amberboom voor het kasteel die als monument beschermd is. Het einde van de werken is voorzien voor begin 2017.

“Met de sloop van het vroegere ziekenhuisgebouw wordt opnieuw een belangrijke stap gezet in de realisatie van het masterplan voor de zorgcampus Maria Middelares”, aldus ir. Christophe Mouton, algemeen directeur. “Gezien de historische waarde en het iconisch karakter voor de omgeving, zal het kasteel Hanet hersteld worden in de originele stijl en opnieuw in volle glorie vrijstaand op de site komen te staan. Na meer dan tachtig jaar wordt het erfgoed in ere hersteld. Hiervoor wordt er op termijn een parktuin en bijhorende waterpartij aangelegd in het verlengde van het kasteel. Inspiratiebron is de originele lineaire achtertuin. Ook de beschermde amberboom in de voortuin wordt hierin opgenomen.”

“Voor de invulling van het kasteel denken we aan functies die verzoend kunnen worden met activiteiten op onze zorgcampus, eventueel zelfs met commercieel karakter. Dat om de zeer hoge kost van de renovatie van het kasteel te kunnen financieren. Een zorg-, maar ook een handelsfunctie, zoals bijvoorbeeld een zorghotel gecombineerd met een gastronomisch restaurant behoren tot de mogelijkheden en passen bij het karakter van kasteel Hanet”, vervolgt prof. Pascal Verdonck, voorzitter raad van bestuur. “Alle toekomstgerichte ideeën en concrete projectvoorstellen zijn welkom”.

Het college van burgemeester en schepenen van de Stad Gent verleende op 4 mei 2016 een sloopvergunning om het voormalige ziekenhuis te kunnen afbreken. Bij de uitvoering van de sloop zullen betonscharen en andere moderne technieken gebruikt worden om de stof-, geluids- en trillingslast voor patiënten, bezoekers, medewerkers en omwonenden te beperken.

De stichtende congregatie, de cisterciënzerzusters, kocht Kasteel Hanet aan in 1934. Het werd meteen verbouwd tot een ziekenhuis. In 1935 verrees een linkervleugel, de rechtervleugel werd afgewerkt in 1939 en in 1982 werd het heelkundig gebouw in gebruik genomen. Het gebouw staat aan de Kortrijksesteenweg in Gent.

Bron: AZ Maria Middelares - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief