U bent hier

Relatie tussen cognitieve vermogens en ziektebeleving bij hersentumorpatiënten

16/03/17

Onderzoekers van het VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam gaan gegevens analyseren van bijna 2500 patiënten met een glioom, én hun naasten, die de afgelopen jaren tijdens hun behandeling intensief gevolgd zijn door de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC). Zij hebben van deze EORTC ruim € 215.000 ontvangen om de relatie tussen cognitieve vermogens en ziektebeleving bij mensen met een hersentumor te onderzoeken.

Stelt u zich eens voor: u hoort van uw arts dat u een ongeneeslijke hersentumor heeft, maar hebt door die hersentumor zoveel problemen met helder denken dat u dit slechte nieuws nauwelijks kunt onthouden, laat staan bevatten. En vervolgens moet u ook nog in korte tijd ingewikkelde beslissingen nemen over behandelingen waarbij u moet afwegen of u een behandeling niet te zwaar vindt.

Dit scenario overkomt per jaar meer dan 1000 Nederlanders. Artsen en andere hulpverleners weten dat het, zeker voor mensen met een agressieve primaire hersentumor zoals het glioblastoom, belangrijk is om gedurende de behandeling continu de afweging te maken tussen de fysieke en mentale belasting door die zware behandeling en de kwaliteit van leven. Maar, kan iemand met ernstige cognitieve stoornissen nog wel goed vertellen hoe zijn of haar kwaliteit van leven is? Of kunnen artsen bij het nemen van medische beslissingen beter op het oordeel van familieleden of vrienden afgaan?

Martin Klein, neuropsycholoog, en Jaap Reijneveld, neuro-oncoloog, beiden werkzaam bij het VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam gaan proberen antwoord op deze vragen te geven door gegevens van bijna 2500 patiënten met een glioom, én hun naasten, die de afgelopen jaren tijdens hun behandeling intensief gevolgd zijn door de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) nader te analyseren. Bijvoorbeeld door te beoordelen of patiënten die forse cognitieve stoornissen hebben, systematisch beter of slechter over hun kwaliteit van leven denken. De onderzoekers hebben van de EORTC ruim € 215.000 ontvangen om deze vragen in de komende drie jaar te beantwoorden.

Bron: VUmc - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief