U bent hier

Primeur: Virtual Reality in Operatiekamer

20/06/16

Orthopedisch chirurg dr. S. Blendea voert een gewrichtsvervangende knieoperatie uit in Franciscus Gasthuis (Nederland). Deze operatie wordt zo’n 20.000 keer per jaar in Nederland uitgevoerd. Hoewel de ingreep verloopt volgens een standaard procedure, kan de operatie erg complex worden. Dit komt omdat iedere knie nét iets anders is en de orthopedisch chirurg de operatie daarop moet aanpassen.

In de operatiekamer is een speciale camera opgesteld door Visser Media & Design, die de operatie in 360-graden opneemt. De film is zo gemonteerd dat het lijkt alsof de kijker live bij de operatie aanwezig is. De virtual reality operatie is gratis te bekijken op www.liveoperatie.nl. De optimale beleving krijg je door de film te bekijken met een VR-bril. Het is echter ook mogelijk om de film te bekijken via een smartphone of tablet.

Met de gefilmde operatie leveren Visser Media & Design, Franciscus Gasthuis & Vlietland en LiveOperatie.nl hun bijdrage aan het opleiden van zorgprofessionals. LiveOperatie.nl heeft eerder gefilmd op de operatiekamer, maar nog niet eerder met een 360 graden camera. De instructiefilms op deze website maken het gemakkelijker om een visueel beeld te krijgen van een operatie. Er is aandacht voor de anatomie van het lichaam, instrumentenleer en het stap voor stap uitvoeren van een operatie. De website is ook toegankelijk voor geïnteresseerden die geen zorgprofessional zijn.

Bron: Franciscus Gasthuis - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief