U bent hier

Ook Hoge Gezondheidsraad pleit voor een verbod op zonnebanken

26/06/17

Stichting tegen Kanker is verheugd dat nu ook de Hoge Gezondheidsraad (HGR) pleit voor een verbod op zonnebanken. De HGR maakte dit nieuwe standpunt zonet bekend op een persconferentie (klik hier voor hun persdossier). Stichting tegen Kanker pleit al sinds 2012 voor dit verbod en roept beleidsverantwoordelijken op om een plan voor de uitfasering van zonnebanken te ontwikkelen.

Verbod, uitfasering en goede monitoring

Stichting tegen Kanker vraagt een verbod, uitfasering en een goede monitoring met flankerende maatregelen om te zorgen dat er geen nevencircuit ontstaat na het verbod. Dat gebeurde namelijk in Australië na hun verbod op zonnebankcentra sinds 2015. Het nieuwe Koninklijk Besluit dat minister Kris Peeters op dit moment ontwikkelt, is een stap in de goede richting.

Zonnebanken zijn kankermachines

Bijzonder veel belangrijke gezondheidsinstellingen* zijn het roerend eens: het is bewezen dat zonnebanken kankerverwekkend zijn. Ze zijn het eens over verschillende zaken: een zonnebank gebruiken voor je 35 bent, verhoogt je risico op huidkanker met 59% en elke keer je onder de zonnebank gaat, verhoog je je risico. Indien je ooit de zonnebank gebruikt hebt, verhoogt je risico op melanoom met 20% t.o.v. wanneer je de zonnebank nooit gebruikt hebt. Met iedere sessie verhoogt je risico op melanoom met 1,8%. Er is geschat dat zonnebank gebruik verantwoordelijk is voor 10 000 melanomen en meer dan 450 000 niet-melanome huidkankers per jaar in Europa, de Verenigde Staten en Australië.

Belg bij koplopers zonnebankgebruik

België zit bij de koplopers van het zonnebankgebruik in Europa, zo blijkt uit cijfers van koepelorganisatie Euromelanoma. Maar het publiek schat de risico’s van zonnebanken onvoldoende in, of kent ze gewoon niet. Ook misvattingen tieren welig, zo blijkt uit onderzoek van Stichting tegen Kanker (2015)

  • Een eerste misvatting is dat “met mate” bruinen onder de zonnebank niet schadelijk is. Dat klopt niet. Er is geen enkele veilige drempel. Elke keer je onder de zonnebank gaat, verhoog je je risico op huidkanker. 
  • Een tweede populair fabeltje is dat de zonnebank gezond is, want ze zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Maar het lichtspectrum van de zonnebank beschadigt je huid onherstelbaar. Een zonnebank is dus geen veilige bron van vitamine D. 
  • Ten derde is er de mythe van het voorbruinen: een zonnebank zou een goede manier zijn om je huid voor te bereiden op de zomer. Ook dat is niet waar. Een bruine huid geeft slechts een bescherming vergelijkbaar met Factor 2 à 4, dat is onvoldoende. 

Enkele cijfers

De enquête door Stichting tegen Kanker bracht enkele opvallende cijfers aan het licht:

  • 20% van de Belgen onder de 35 gebruikt zonnebanken. 
  • Meer dan 4 op tien ging voor de eerste keer naar de zonnebank voor de leeftijd van 18 jaar (huidige wettelijke leeftijd).
  • Meer dan de helft van de bevolking (52%) heeft al ooit de zonnebank heeft gebruikt.
  • Het draagvlak voor een verbod op zonnebanken is uitgegroeid tot een meerderheid: 53% is voor een verbod tegenover 39% in 2011 (en zelfs 57% van de niet gebruikers).

N.B.: Dit persbericht betreft niet de apparaten voor medisch gebruik

Bron: Stichting tegen Kanker - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief