U bent hier

Oncofreezing terugbetaald voor onder meer kankerpatiënten

20/03/17

Op initiatief van Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, heeft het Verzekeringscomité van het Riziv vandaag, 20 maart 2017, groen licht gegeven voor de terugbetaling van ‘oncofreezing’, het sterk invriezen van eicellen, spermatozoïden of eierstokweefsel van bepaalde patiënten. De behandeling van kanker en bepaalde andere aandoeningen kan negatieve bijwerkingen hebben, bijvoorbeeld op de vruchtbaarheid van de patiënt. 

Dankzij ‘oncofreezing’ mogen deze patiënten de hoop blijven koesteren om na hun genezing alsnog een gezin te stichten op basis van hun eigen genetisch materiaal.

Maggie De Block: "Tot op vandaag worden veel jonge patiënten dubbel getroffen: ze moeten zware behandelingen ondergaan in de strijd tegen hun aandoening en daarbovenop moeten ze afzien van hun eventuele kinderwens. Straks moeten ze niet meer vrezen voor die kinderwens en kunnen ze zich volop concentreren op het genezingsproces.”

Voor de terugbetaling wordt vier miljoen euro op jaarbasis uitgetrokken. De maatregel voorziet in de integrale terugbetaling van het verzamelen en de opslag van eicellen, zaadcellen of eierstokweefsel in centra die door het Riziv zijn erkend. Vanaf vandaag kunnen deze centra intekenen op de Riziv-conventie.

Bron: FOD Volksgezondheid - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief