U bent hier

Nieuw heliumreservoir goed voor 1,2 miljoen MRI-scanners

29/06/16

Vliegende ballonnen en grappige stemmetjes zijn niet het enige waar helium goed voor is. Veel mensen weten niet dat helium ook cruciaal is bij enkele veel belangrijkere zaken, zoals bijvoorbeeld bij de werking van MRI-scanners. De heliumreserves zijn echter schaars en drogen snel uit, wat helium duur maakt. Tot nu toe werd helium nooit met opzet gevonden, maar eerder toevallig tijdens het boren naar olie en gas en altijd in kleine hoeveelheden.

Tanzania

Nu hebben researchgroepen van de Oxford en Durham universiteiten en Helium One (een bedrijf dat helium onderzoekt) een nieuwe manier ontwikkeld om helium te vinden. Die nieuwe methode heeft al meteen resultaat geleverd. In Tanzania werd een enorm helium gasveld gevonden.

Diveena Danablan (Durham Universiteit): “Uit ons onderzoek blijkt dat vulkanen in een riftvallei een belangrijke rol spelen bij het vrijkomen van heliumgas. Door de hitte die ontstaat bij vulkanische activiteit, komt helium vrij uit het oude gesteente. Wanneer het gas te dicht bij de vulkaan vrijkomt, wordt helium echter te veel verdund. We onderzoeken nu de tussenzone, waar de vulkanische hitte de helium doet vrijkomen, maar niet te erg beïnvloedt.”

1.2 miljoen MRI-scanners

Professor Chris Ballentine (Oxford Universiteit): “In de riftvallei in Tanzania, komt heliumgas gewoon uit de grond. Door onze kennis van geochemie te combineren met  seismische beelden van ondergrondse structuren waar het gas bewaard zit, hebben onafhankelijke experten kunnen uitrekenen dat er in één deel van de riftvallei alleen al een bron van ongeveer 54 BCf (Billion Cubic Feet, oftewel 1,5 miljard kubieke meter) te vinden is. Dat is genoeg om 1.2 miljoen medische MRI-scanners mee te vullen. Ter vergelijking: op wereldschaal wordt jaarlijks zo’n 8 BCf helium geconsumeerd en de voorraad van de Verenigde Staten (de grootste heliumvoorraad ter wereld) is nu ongeveer 24.2 BCf. Deze ontdekking verzekert een ruime heliumreserve en we zullen waarschijnlijk nog veel meer helium vinden in de nabije toekomst.”

Toekomst veiligstellen

Prof. Jon Gluyas (Durham Universiteit): “Dit is een toonaangevend voorbeeld van academische instellingen die samenwerken met de industrie om een ware bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ontdekking kan de toekomst van medische beeldvorming veiligstellen.”

Dr. Pete Barry (Oxford Universiteit): “Deze techniek kunnen we ook toepassen op andere gelijkaardige delen van de wereld. We kunnen hoogstwaarschijnlijk nog veel meer heliumbronnen ontdekken zo. De combinatie van vulkanische activiteit en de ondergrondse bewaarsites is een nieuw model dat de huidige, dringende vraag naar helium kan beantwoorden.”

Bron: Eurekalert / Eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief