U bent hier

Nieuw concurrentiemechanisme moet prijzen van geneesmiddelen verder doen dalen

06/12/17

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, voert vanaf 1 januari 2018 een nieuw terugbetalingsmechanisme in dat de prijzen van geneesmiddelen sneller zal doen dalen. Twee jaar na verloop van het patent van een geneesmiddel wordt de terugbetaling beperkt tot de producten die binnen de vork van 'goedkoopste geneesmiddelen' vallen. Daardoor komt er 38 miljoen euro per jaar vrij om te investeren in innovatie, in het voordeel van de patiënt.

Minister De Block: "Dit nieuwe concurrentiemechanisme zal voor extra prijsdalingen zorgen, en dat is in het voordeel patiënt en overheid. Het geld dat we daarmee uitsparen als overheid, zullen we investeren in innovatieve behandelingen om patiënten nog beter te kunnen helpen."

De maatregel, die vandaag is goedgekeurd in de Commissie Volksgezondheid, past binnen de filosofie van het Toekomstpact voor de patiënt met de farmaceutische industrie. Minister De Block en de industrie sloten dit pact in juli 2015.

Maximumprijs

Na de invoer van de patent cliff in 2016 zorgt minister De Block met dit nieuwe mechanisme opnieuw voor extra prijsconcurrentie. De patent cliff houdt in dat de prijs voor een geneesmiddel dat niet langer onder patent staat, ineens sterkt daalt in plaats van via opeenvolgende prijsdalingen. Nu wordt de terugbetaling bovendien beperkt tot die geneesmiddelen met het statuut van 'goedkoopst geneesmiddel'.

De farmaceutische firma’s krijgen drie maanden de tijd om de prijs van een geneesmiddel binnen de vork van 'goedkoopste geneesmiddelen' te brengen. Slagen ze daar niet in, dan wordt de terugbetaling van het betreffende geneesmiddel stopgezet. Dat gebeurt evenwel niet meteen: de terugbetaling blijft nog drie maanden extra lopen. Dit om artsen voldoende tijd te geven hun patiënten te informeren en om andere firma’s de kans te geven hun productiecapaciteit op te krikken indien nodig.

Zorgverstrekkers

Het Riziv zal de zorgverleners tijdig meer in detail inlichten over de nieuwe maatregel.

Bron: FOD Sociale Zekerheid - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief