U bent hier

Nederlandse subsidie voor meer onderzoek en onderwijs in de Verpleegkunde

25/07/17

Het project Nursing Leadership Educational Program for Doctoral and Postdoctoral Nurses in Europe, ook wel bekend als Nurse-Lead, ontvangt ruim 340.000 euro subsidie van het Europese programma Erasmus +. Nurse-Lead is een educatief programma dat is opgezet door een internationale groep wetenschappers op het gebied van verpleegkunde. Hun doel is de ontwikkeling van leiderschap en competenties van promovendi en gepromoveerde verpleegkundigen.

In meerdere Europese landen, waaronder Nederland, is een tekort aan verpleegkundigen. Het versterken van de Verplegingswetenschap kan bijdragen aan de oplossing van dit probleem. Academisch opgeleide verpleegkundigen geven een impuls aan de professionalisering van de verpleegkundige beroepspraktijk: hun onderzoek draagt bij  aan hogere kwaliteit en kosteneffectiviteit van de verpleegkundige zorg. 

De ontwikkeling van de verplegingswetenschap gaat echter niet overal in het gewenste tempo. De bijdrage van Verplegingswetenschappers is in veel landen niet vanzelfsprekend. Na het afronden van een promotietraject is het vaak zoeken naar mogelijkheden om onderzoek te blijven doen of een functie te vinden waarin de wetenschap en praktijk samen komen ten behoeve van de kwaliteit van zorg of opleiding. Het leiderschapsprogramma biedt promovendi en gepromoveerde verpleegkundigen onderwijs en training, waardoor zij beter toegerust zijn om hun positie in het onderzoek of in de praktijk te realiseren.

Het project wordt geleid door hoogleraren Verplegingswetenschap van de Universiteit van IJsland en het UMC Utrecht, waaronder prof. dr. Marieke Schuurmans. Dr. Thóra B. Hafsteinsdóttir, hoogleraar aan Faculty of Nursing Science, University of Iceland en werkzaam als onderzoeker bij het UMC Utrecht: ‘De aanvraag is mede geïnspireerd op het door ZonMw gefinancierde leiderschapsprogramma voor postdoctorale verpleegkundigen dat we in Nederland hebben opgezet en momenteel uitvoeren met twaalf deelnemers. Met de EU-subsidie die we nu hebben gekregen, kunnen we het programma  verder ontwikkelen en uitvoeren. Hierbij zullen we nauw samenwerken met Elevate.’ Het streven is om nog in 2018 te starten met een veertigtal postdocs en doctoraal studenten uit Duitsland, Portugal, Finland, Litouwen, IJsland en Nederland. Thóra: ‘Wie weet zijn dit de Europese professoren Verplegingswetenschap van de toekomst.’

Bron: UMC Utrecht - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief