U bent hier

Nanoknife als nieuwe behandeling voor lever- en alvleeskliertumoren

08/09/16

Met de beeldgestuurde kankertherapie Irreversibele elektroporatie (IRE), ofwel nanoknife, vernietigen elektrische stroomstootjes de tumorcellen. Uit het proefschrift van arts-onderzoeker Hester Scheffer blijkt dat behandeling met nanoknife uitzaaiingen van leverkanker volledig vernietigt, en dat alvleesklierkanker tijdelijk afgeremd kan worden. Scheffer toonde ook aan dat het een veilige techniek is, dat wil zeggen een techniek met aanvaardbare risico’s, die omliggend weefsel grotendeels spaart. Op 9 september promoveert Scheffer. 

IRE wordt toegepast door een interventieradioloog bij onder andere mensen met lever- en alvleeskliertumoren waarbij een operatie of bestralen niet goed mogelijk is vanwege de ligging van de tumor rondom bloedvaten of galwegen. Voor haar proefschrift Lightning strikes’ – irreversible electroporation in interventional oncology onderzocht Hester Scheffer deze kankertherapie. Met haar promotieonderzoek toont Scheffer aan dat de behandeling uitzaaiingen van leverkanker volledig vernietigt. In het geval van alvleesklierkanker - een veel agressievere vorm van kanker - kan de ziekte tijdelijk afgeremd worden. Bovendien veroorzaakt de behandeling bij patiënten met alvleesklierkanker een immuunrespons, die mogelijk in de toekomst gebruikt kan worden om de vorming van uitzaaiingen te voorkomen.

Onomstotelijk aangetoond 
Scheffer geeft aan dat nog veel onbekend is over de optimale protocollen per weefsel- en tumorsoort zoals voltage, aantal pulsen en snelheid van toedienen. Deze hangen onder andere af van de elektrische geleiding van de tumor en het omliggende weefsel. Er kan dus nog veel aan de techniek IRE verbeterd worden Dat IRE in staat is om tumoren op een veilige manier te vernietigen, heeft Hester Scheffer echter onomstotelijk aangetoond.

Scheffer: “Ik verwacht dat IRE de komende jaren steeds meer zal worden toegepast en een belangrijke plaats gaat innemen binnen het oncologische behandelarsenaal. We gaan in VUmc inmiddels onvermoeibaar door met verder onderzoek naar IRE.”

Over Nanoknife:

Irreversible Electroporation (IRE) ook wel het NanoKnife genoemd, is een nieuwe chirurgische techniek waarbij geen mes maar elektrische stroom wordt gebruikt. Tussen twee of meer elektroden wordt een klein stukje weefsel met hoogfrequente elektrische stroom behandeld. Door deze stroomstoten ontstaan kleine gaatjes in de wanden van de tumorcellen, waarna de cellen afsterven en door het lichaam worden opgeruimd. Hierdoor ontstaan er geen grote inwendige wonden en kan er snel herstel plaatsvinden. Een ander voordeel van deze methode is dat er ook geopereerd kan worden in moeilijke gebieden (met veel bloedvaten, zenuwen en afvoergangen). Met de huidige technieken kan dit niet. De elektroden worden met behulp van beeldvormende technieken geplaatst. Daarom wordt deze behandeling ook niet door een chirurg maar door een radioloog uitgevoerd, een zogenaamde interventieradioloog.

Bron: VUmc - Stichting tegen kanker - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief