U bent hier

Mariaziekenhuis volgt patiënten met knieprothese op via webtoepassing

02/06/16

Sinds begin mei kan een patiënt, na het plaatsen van een knieprothese, thuis verder online opgevolgd worden door de specialist voor zijn post-operatieve toestand. Door deze nieuwe webtoepassing, die naast de klassieke vragen over de beweeglijkheid en de pijnbeleving ook kan dienen om een foto van de wonde door te sturen, kunnen patiënten zeer snel na de operatie naar huis en krijgen zij toch quasi dezelfde opvolging als in het ziekenhuis.

De OKaPi-methode waarmee in het Mariaziekenhuis een knieprothese wordt geplaatst, kent een snelle revalidatie onder andere doordat spieren en pezen tijdens het plaatsen niet worden doorgesneden. Ook de gewrichtsbanden blijven op lengte. Dit alles leidt tot minder pijnklachten waardoor patiënten onmiddellijk na de operatie kunnen bewegen en stappen en zich sneller comfortabel genoeg voelen om naar huis te gaan, vaak zelfs al na drie dagen of minder.

Waarom deze thuisopvolging dan?

Dr. Geert Leirs: orthopedisch chirurg: “Tien jaar geleden bleef een patiënt met een knieprothese gemiddeld 12 dagen in het ziekenhuis. Nu zijn er dat nog gemiddeld 5. Dit betekent dat sommige patiënten al na 2 tot 3 dagen naar huis gaan. Het grote nadeel van dit snel ontslag is dat mensen soms het gevoel krijgen dat ze eens thuis aan hun lot worden overgelaten. Hoewel de verzorging van de wonde en de kinesitherapie perfect aan huis kunnen, willen patiënten toch graag dat ook hun specialist meevolgt hoe de situatie evolueert”.

Artsen die visite lopen op de ziekenhuisafdeling gaan bij de patiënten na hoeveel pijn ze hebben, hoe goed ze al kunnen bewegen en hoe de wonde evolueert. Het zijn juist deze drie aspecten die met deze webtoepassing worden gevolgd.

Hoe gaat het in zijn werk?

Dr. Geert Leirs: “Bij ontslag uit het ziekenhuis geef ik de patiënt de nodige inloggegevens voor de toepassing. Deze inlogcodes zijn uniek en ad random bepaald, zodat enkel de arts die de code heeft toegewezen, weet over welke patiënt het gaat. Eens ingelogd krijgt de patiënt een vragenlijst die hij moet invullen en kan hij met zijn smartphone een foto maken van de wonde of het been en deze doorsturen.”

De arts volgt dagelijks de evolutie op via de antwoorden die hij krijgt en zonodig wordt de patiënt gecontacteerd om bij te sturen. De toepassing is vooral geschikt voor patiënten die snel naar huis willen en die wat computerminded zijn. Tijdens het verblijf zetten we het icoontje op het startblad van hun smartphone en vervolgens wijst het zichzelf uit. Soms vragen patiënten hulp aan hun kinderen of zelfs kleinkinderen.

Is dit veilig, gezien het hier gaat over patiëntengegevens?

Dr. Geert Leirs: “Er is geen verbinding met het medisch dossier van de patiënt. De patiënt heeft niks anders nodig dan de unieke code tot de webtoepassing met een smartphone, tablet of een pc. De toepassing is goedgekeurd door de ethische commissie van het ziekenhuis.”

Bron: Mariaziekenhuis - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief