U bent hier

Mané viert 35ste verjaardag met symposium

21/11/17

Mané vzw zet zich dagelijks in voor personen met een NAH, een Niet-Aangeboren Hersenletsel. Personen met een NAH ondervinden elke dag hinder van de onzichtbare gevolgen van hun hersenletsel, wat vaak nog onvoldoende (h)erkend wordt door de omgeving, het netwerk of zelfs de hulpvereniging. 

Naar aanleiding van haar 35-jarige bestaan, organiseert Mané vzw dan ook een symposium op 28 november 2017 met topsprekers als prof. dr. Christophe Lafosse, prof. dr. Luciano Fasotti, klinisch neuropsycholoog Wouter Lambrecht, dr. Simone Sep en dr. Fanny Eeckhout. 

Tijdens dit symposium worden de onzichtbare gevolgen op vlak van onder meer cognitie en vermoeidheid van NAH onder de aandacht gebracht. Maar het symposium wil ook de mogelijkheden van NAH belichten met workshops. Want een herstenletsel sluit geenszins leerbaarheid, neuroplasticiteit, compensatiemogelijkheden of maatschappelijke integratie uit, integendeel. 

Mané en NAH

Door de jaren heen is Mané geëvolueerd naar een organisatie die nu voornamelijk ondersteuning biedt aan volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel. Voor die groep bestond er vroeger immers geen gespecialiseerde opvang. Iemand met NAH werd naar een bejaardentehuis gestuurd omdat er geen alternatief was. Gelukkig heeft de overheid een paar jaar geleden deze handicap erkend, waardoor er meer aandacht kwam voor mensen met een verborgen letsel.

"Er wordt in de media veel gesproken over het aantal verkeersdoden, maar weinig over de verkeersslachtoffers die blijvende letsels overhouden. Het grootste probleem is dat hun handicap niet zichtbaar is en de omgeving er bijgevolg weinig begrip voor opbrengt. Dit in tegenstelling tot iemand die in een rolstoel zit of een amputatie heeft, waar de handicap wel zichtbaar is." - Benny Biets, directeur Mané vzw.

Programma symposium

De voormiddag is eerder gericht naar professionelen in de zorgsector, in de namiddag zijn ook personen met NAH en hun omgeving van harte welkom. Er zijn ook enkele workshops voorzien waaronder: 'Een waaier aan communicatietips voor personen met NAH', 'Eenvoudige hulpmiddelen die een groot verschil kunnen maken' en 'Plannen en organiseren na een NAH'. De locatie van het symposium is C-Mine, Evence Coppéelaan 91 in Genk.

Bron: Mané vzw

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief