U bent hier

Magenta van de KU Leuven wint Prijs Gert Noël 2016

16/12/16

Hoe vinden ouders met een zorgenkind een betere balans tussen zorg, werk en leven? Het project Magenta van de KU Leuven probeert daar een antwoord op te geven. Het krijgt daarvoor dit jaar de Gert Noël Prijs van 30.000 euro. Het universitair ziekenhuis van Namen kreeg van het Fonds Gert Noël een steuntje in de rug voor de begeleiding van mensen die in een bypass kregen in het obesitas centrum. Het Fonds Gert Noël bekroont elk jaar een project voor een betere begeleiding van patiënten in een ziekenhuis of een betere interactie met het zorgnetwerk.  

Magenta geeft ouders handvaten om hun zorgende rol in te vullen en te combineren met andere rollen. Daarbij past het managementideeën toe op de gezinssituatie. 
Zo wordt er aan time management gedaan met de focus op het maken van bewuste keuzes en op zelfzorg. Het delegeren en het delen van de zorg met anderen of met het netwerk wordt eveneens gestimuleerd. Magenta legt ook de nadruk op communicatie en partnerschappen met professionelen. 

Via een roze kaart, krijgen ouders een overzicht van wat er bestaat qua tegemoetkomingen en ondersteuning. Daarop werden alle nuttige links samengebracht en die worden 2 tot 3 maal per jaar geactualiseerd. Ervaringen worden ook gedeeld via workshops en worden steeds begeleid door ervaringsdeskundigen, ouders die zelf een zorgenkind hebben. Overal in Vlaanderen kunnen ouders een reeks van 4 workshops volgen en met een Magenta-werkboek kunnen ze thuis aan de slag gaan.

In de evaluaties van ouders over de workshops duiken vaak de woorden ‘erkenning’ (van de zwaarte van de zorg, de impact op hun leven, ..) en ‘bevestiging’ (ik doe het toch wel goed, andere ouders zitten met dezelfde zorgen en twijfels,...) op. Door te focussen op krachten van ouders en het aanbieden van een waaier van mogelijkheden en concrete aanpakken vinden ouders nieuwe openingen en perspectieven om als gezin met een zorgenkind kwaliteit van leven te vinden. Dit project past dan ook perfect binnen de doelstellingen van het Fonds Gert Noël.

Het ‘bypass-patiënt in het hart van zijn educatieve project’ van het Universitair Ziekenhuis van Namen, dat een steuntje in de rug krijgt van 10.000 euro, is een educatief programma voor patiënten, met als deelnemers mensen die zijn geopereerd in de Clinique de l’obésité van het CHU (UCL Namur). Hun opvolging kreeg een nieuwe start via een aangepaste vorm van begeleiding waarin individuele en groepsontmoetingen hand in hand gaan.

Over het Fonds Gert Noël 
Meer dan 16 jaar geleden werd Gert Noël, een dynamisch industrieel in de Duitstalige gemeenschap van ons land, ernstig ziek. Hij begreep het belang van een goede begeleiding van de patiënt en zijn familie bij de mededeling van de diagnose. Na zijn dood in 1998, richtte zijn familie het Fonds Gert Noël op, waarvan het belangrijkste doel het verbeteren van de communicatie in een ziekenhuisomgeving is, de zorgen humaner te maken en de begeleiding van de patiënt en zijn familie te verbeteren. Het Fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. 

Elk jaar bekroont het Fonds vernieuwende projecten van ziekenhuizen al dan niet in samenwerking met zorgnetwerken in België. En dit ten voordele van patiënten en hun familie die zich dikwijls in een kritieke fase, bijvoorbeeld het begin van een zware ziekte, bevinden. De prijs werd op donderdag 15 december in Brussel uitgereikt.

Bron: KBS - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief