U bent hier

LUMC tekent samenwerking over immuuntherapie tegen kanker

13/06/16

Het LUMC ontvangt de komende drie jaar 2,5 miljoen euro van het bedrijf Bellicum Pharmaceuticals. Dit geld wordt gebruikt om nieuwe immuuntherapieën tegen kanker te ontwikkelen. In eerste instantie richt het onderzoek zich op eierstokkanker.  

Het LUMC heeft vorige week een samenwerkingsovereenkomst getekend met Bellicum Pharmaceuticals. De nieuwe aanknopingspunten voor immuuntherapie die het LUMC binnen deze overeenkomst de komende drie jaar vindt, mag het bedrijf commercieel gaan gebruiken. Dit is een voortzetting van een bestaande samenwerking. 

Kenmerken van cellen 

“We zoeken nu naar nieuwe doelwitten voor uitgezaaide eierstokkanker”, vertelt dr. Mirjam Heemskerk van de afdeling Hematologie van het LUMC. Zij en haar collega’s hopen kenmerken te vinden die specifiek zijn voor cellen van de eierstok. De bedoeling is om deze kenmerken te gebruiken om afweercellen (T-cellen) van patiënten met eierstokkanker in het lab zodanig te bewerken dat ze alleen eierstokcellen aanvallen. 

Andere strategie 

“Deze samenwerking stelt ons in staat om de expertise die we hebben opgebouwd met de behandeling van leukemie uit te breiden naar andere soorten tumoren”, aldus Heemskerk. “Wereldwijd wordt er momenteel heel veel onderzoek gedaan naar immuuntherapie. Veel onderzoek richt zich op kenmerken van tumorcellen, maar wij kiezen bewust voor een andere strategie. We zoeken naar moleculaire kenmerken die niet specifiek zijn voor een tumor, maar voor een heel orgaan. De afweercellen die we vervolgens maken, zijn erop gericht alle cellen van dat orgaan te vernietigen.” 

Bij gevorderde kanker 

Voordeel van de aanpak van het LUMC is dat deze orgaankenmerken bij alle patiënten hetzelfde zijn en je dus alle patiënten dezelfde therapie kunt geven. “Nadeel is dat je deze immuuntherapie alleen kunt toepassen bij organen die je compleet verwijdert wanneer er kanker in wordt geconstateerd. Dat is vaak het geval bij gevorderde kanker van onder meer eierstok, schildklier en prostaat. We richten ons dus in eerste instantie op de eierstok, maar deze strategie is ook voor meerdere typen tumoren bruikbaar.” 

Cancer Pathogenesis and Therapy is een van de zeven  profileringsgebieden van het LUMC. 

Lees ook het  Engelstalige persbericht op de site van Bellicum Pharmaceuticals.

Bron: eigen berichtgeving - LUMC

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief