U bent hier

Kankerbehandelingen kosten patiënten nog steeds duizenden euro's

31/03/17

Kom op tegen Kanker formuleert zeven voorstellen die de kankerzorg betaalbaar moeten houden voor iedereen. 'De zorg moet efficiënter, prijzen transparant en onwettige supplementen moeten worden vermeden', zegt Ward Rommel, expert kankerzorg bij Kom op tegen Kanker.

Heel wat kankerbehandelingen worden terugbetaald in België, maar voor medicijnen, verzorgingsmateriaal of noodzakelijke behandelingen op maat betalen patiënten nog steeds duizenden euro's. Zo ook Stefaan die door zijn kankerbehandeling heel wat tanden verloren heeft en 15.000 euro moest investeren in een nieuw gebit.

Daarom roept Kom op tegen Kanker de overheid, de medische industrie en zorgverstrekkers met zeven gloednieuwe voorstellen op om de kankerzorg betaalbaar te houden. 'In de eerste plaats vragen we de overheid de zorg efficiënter te organiseren door onder meer expertisecentra in te richten', zegt Ward Rommel, expert Kankerzorg bij Kom op tegen Kanker. 'Daarnaast vragen we aan de medische bedrijven de prijzen transparant te houden en aan zorgverstrekkers om nieuwe technieken of technieken waarvan de voor- en nadelen ter discussie staan, eerst toe te passen in klinische studies. Zo ontstaat duidelijkheid over de kosten en baten.' 

Een overzicht van de acties kan u nalezen op de website van Kom op tegen Kanker.

De voorstellen werden geformuleerd op basis van de onderzoeksresultaten van de campagne die de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker voerde in het najaar van 2015. De organisatie peilde welke behandelingen en welke types zorg voor hoge kosten zorgen. Twee eerdere rapporten analyseerden de meldingen over de kosten van tandzorgmedicatie en bepaalde prognostische tests.

Bron: Kom op tegen Kanker - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief