U bent hier

IVF zou het risico op borstkanker niet verhogen

03/09/16

De vraag werd al vaak gesteld. Vandaag is het antwoord klaar en duidelijk. Volgens het tot op heden grootste onderzoek dat hieromtrent werd gevoerd en dat werd gepubliceerd in het prestigieuze Journal of the American Medical Association (JAMA), verhogen de eierstokstimulerende behandelingen die voorafgaan aan in-vitrofertilisatie (IVF) de kans op borstkanker niet. Stichting tegen Kanker vatte de resultaten van het onderzoek samen:

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Noodzakelijk voor in-vitrofertilisatie is de tijdelijke toename van bepaalde seksuele hormonen (oestrogeen en progesteron). Het probleem is dat deze hormonen de ontwikkeling van bepaalde borsttumoren kunnen bevorderen. Gelukkig heeft het onderzoek aangetoond dat de toediening van deze hormonen binnen het kader van IVF-behandelingen het risico op kanker niet verhoogt. Een geruststellend bericht.

Meer dan 20 jaar onderzoek

Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut hebben 21 jaar lang 19 158 vrouwen gevolgd van gemiddeld 33 jaar oud die tussen 1983 en 1995 aan een IVF-behandeling zijn begonnen, alsook 5 950 vrouwen die in diezelfde periode een andere vruchtbaarheidsbehandeling hebben gevolgd.  

Waarom dit onderzoek?

“Dit OMEGA-onderzoek, dat niet alleen borstkanker, maar ook eierstokkanker en baarmoederhalskanker onder de loep legde (hormoongevoelige kankers), werd opgestart na de publicatie van een Amerikaanse studie aan het begin van de jaren 1990 die een hoger aantal eierstokkankers vermeldde bij vrouwen die een IVF-behandeling hadden ondergaan. Er werden twee verklaringen naar voren geschoven: de blootstelling aan hormonen en het feit dat de eierstokken meermaals werden geprikt”, verduidelijkt Prof. Herman Tournaye, hoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel.

Alle Nederlandse patiëntes

“Naar aanleiding van deze publicatie besloot een Nederlandse gynaecoloog-oncoloog een breedschalig onderzoek op te starten rond dit onderwerp, in samenwerking met alle Nederlandse centra voor medisch begeleide voortplanting (MBV). Elke vrouw die in Nederland een IVF-behandeling krijgt, wordt gevraagd of ze akkoord gaat om haar gegevens te laten opnemen in de studie.  En zodra een patiënte een kankerdiagnose krijgt, wordt nagegaan of ze vroeger een IVF-behandeling heeft gekregen. Al die gegevens werden opgenomen in een register”, vervolgt Prof. Tournaye.

Geruststellende resultaten

Na geruststellende tussentijdse resultaten, bevestigen ook de net gepubliceerde gegevens dat er geen significant verschil is tussen het risico op borstkanker bij vrouwen die beroep hebben gedaan op IVF (3 %) en de vrouwen uit de controlegroep (2,9%). Deze vrouwen werden 20 jaar of langer opgevolgd, wat uiterst lang is. Maar misschien niet lang genoeg voor de gevallen die ons zorgen baren, namelijk oudere vrouwen bij wie vaak borstkanker wordt vastgesteld. Het zou dus nuttig zijn om het onderzoek op langere termijn uit te breiden … 

“Er werd wel aangetoond dat er meer baarmoeder(hals)kankers werden vastgesteld bij patiëntes met endometriose die IVF krijgen. Maar de verklaring zou niets te maken hebben met de IVF-behandeling, maar wel met de endometriose zelf”, aldus nog de vruchtbaarheidsspecialist.

En de vandaag behandelde vrouwen?

Dit onderzoek betreft enkel patiëntes die een IVF-behandeling kregen tot in 1995. “Maar in de oncologie is een opvolging van twintig jaar een eeuwigheid. Het gaat bovendien om alle types IVF-behandelingen. De resultaten zijn dus echt geruststellend. En het is meer dan waarschijnlijk dat de resultaten ook zullen gelden voor de patiëntes die later werden behandeld”, besluit Herman Tournaye.

Bron: AMA. 2016;316(3):300-312. doi:10.1001/jama.2016.9389. - Stichting tegen Kanker

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief