U bent hier

Hoge Gezondheidsraad formuleert advies rond Zika

14/06/16

De Hoge Gezondheidsraad geeft antwoorden op de vragen van de Risk Management Group i.v.m. de huidige zika-epidemie en -aanbevelingen voor de verschillende reizigersgroepen die naar gebieden reizen waar een zika-epidemie woedt. Op de website van de federale overheidsdienst is het volledige advies te lezen.

Het zikavirus is een flavivirus dat de ziekte zikakoorts veroorzaakt. Het virus wordt voornamelijk overgebracht door vrouwelijke muggen. De zikakoorts is over het algemeen een milde aandoening waar geen behandeling voor is. Er zijn echter aanwijzingen dat besmetting met het virus ernstige gevolgen voor de menselijke gezondheid kan hebben, met name voor de foetus. Het kind zou als gevolg van het virus microcefalie  kunnen ontwikkelen, een te kleine schedelomvang met grote gevolgen voor de verdere ontwikkeling.

Het virus is bekend sinds 1947, toen het in het in Oeganda gelegen Zikawoud werd vastgesteld bij een resusaap. Hieraan is de naam zikavirus te danken. In 1954 werd een besmetting met het virus voor het eerst gevonden bij de mens. Daarna bleef het virus tot 2007 buiten beeld.

In dit wetenschappelijk advies over het beleid inzake volksgezondheid stelt de Belgische Hoge Gezondheidsraad specifieke aanbevelingen over de preventie van zikavirusinfecties bij personen die reizen naar gebieden waar een zikavirusepidemie woedt en over de omgang met  blootgestelde reizigers na hun terugkeer ter beschikking van de Belgische volksgezondheidsoverheden.

Bron: Hoge Gezondheidsraad / Eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief