U bent hier

Happy Aging proeft van start-upcultuur in Silicon Valley

10/10/16

Happy Aging trekt deze week naar Silicon Valley en dit met een delegatie van zorgprofessionals, ondernemers & onderzoekers/experten. De deelnemers maken er actief kennis met de start-upcultuur in de VS, het gezondheidszorgsysteem alsook met tal van nieuwe technologieën voor de ouderenzorg tijdens het congres Aging2.0. Ook ZorgAndersTv is er bij en brengt dagelijks verslag uit in woord én beeld. 

Happy Aging ontstond in de schoot van Lifetechvalley & de Limburgse zorgproeftuin Careville en groeide in korte tijd uit tot een community van bedrijven, zorgorganisaties, kennisinstellingen, beleidsmakers én senioren met als doel innovaties in happy & healthy aging een boost te geven. Een heel aantal van deze innovaties worden bedacht en ontwikkeld in de brede regio rond San Francisco die beter bekend staat als Silicon Valley.

Op deze eerste dag organiseerde Happy Aging een kick-start in de kantoren van Flanders Investment & Trade in het hart van de stad. Ingrid Lieten (directeur Happy Aging en delegatieleider), Niels Faché, Sarah Thomas en David Lindeman namen het woord over de gezondheidszorg in de VS, ondernemen en de relatie tussen mens en technologie.

Prof. dr. Dominique Verté (VUB): "Ik denk dat veel van de zaken die ik hier vandaag hoorde overeen komen met de analyses die wij maken in Europa. De technologie inbrengen in de zorg is ook hier blijkbaar niet evident. Wat me wel opvalt in dat men hier op het vlak van co-creatie toch al een stap verder staat." 

Deze co-creatie ontstaat in de regio vooral door een opmerkelijke drive van ondernemerschap. De stimulansen hiervoor zitten als het ware ingebakken in de samenleving en ook grote ondernemingen geven de eigen medewerkers vaak de kans om in de schoot van het bedrijf te werken aan een start-up. Niels Faché, een Vlaamse ondernemer die intussen premanent in de regio woont en werkt (Angel investor at Sand Hill Angels - VP & general manager Keysight Technologies - Founding Investor & Advisor at the Batchery) sprak voor de delegatie uitgebreid over de typische start-upcultuur die er heerst. "Ik heb tijdens mijn uiteenzetting vooral gefocust op de succesfactoren voor start-ups. Het start immers altijd vanuit de technologische inovatie en de mens achter de start-up. De technologie moet steeds een kritisch probleem oplossen en moet een grote markt kunnen bedienen. Vanzelfsprekend mag de technologische ontwikkeling niet makkelijk te kopiëren zijn en moet je het kunnen beschermen. Deze basisvoorwaarden moeten aangevuld worden met de juiste context met de juiste partnerships en natuurlijk het juiste team dat kan zorgen voor de vermarkting van het product. Nog teveel producten blijven immers steken in de ontwikkelings of- onderzoeksfase."

Na Sarah Thomas (Sr. Director of Global Innovation for Genesis Rehabilitation/Genesis Healthcare), was het de beurt aan David Lindeman (Director of the CITRIS Health Initiative & Director of the Center for Technology and Aging), hij sprak over de vele uitdagingen in de zorg en de koppeling tussen mens en technologie. 

"Ik sprak vandaag vooral over de brede waaier aan mogelijkheden om technologie te gebruiken in de zorg en tijdens het proces van veroudering waar iedereen mee kampt. Denk dan aan mobile health toepassingen, sensors, Applicaties,... die ook op de Aging 2.0 conferentie uitgebreid getoond en toegelicht worden. Stuk voor stuk mooie toepassingen, maar waar ik de delegatie van Happy Aging vooral over heb laten nadenken is de grote uitdaging rond data en data analyse die rechtstreeks voortkomt uit het gebruik van deze nieuwe toepassingen. Pas als we dit succesvol kunnen toepassen, kunnen we de verschillende innovaties optimaliseren en maximaal hun weg laten vinden in de zorg en onze maatschappij. Pas dan is technologie echt een meerwaarde voor ouderen en zorgbehoevenden." aldus David Lindeman.

Na de theorie is het op de tweede dag tijd voor de praktijk. De delegatie op dinsdag 10 oktober naar Standford University, Avenidas, het hoofdkwartier van Google en een woonzorgcentrum in Brookdale.

U kan de bezoeken van de delegatie via www.Zorganderstv.be of via de social media: #happyaging (op Twitter en Facebook).

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief