U bent hier

GZA Ziekenhuizen focust extra op valincidenten tijdens 'Week van de valpreventie'

20/04/18

Valincidenten zijn een vaak voorkomend probleem. Ongeveer één op drie van de thuiswonende ouderen valt eenmaal per jaar. 2% tot 17% van de patiënten valt minstens een keer tijdens zijn of haar opname in het ziekenhuis. GZA Ziekenhuizen wil de hoeveelheid valincidenten zien dalen. Dat gebeurt voornamelijk door ambulante patiënten, bezoekers en medewerkers te informeren en te sensibiliseren over de risico’s die vallen met zich meebrengt. Tijdens de “Week van de valpreventie” zet GZA Ziekenhuizen het vermijden van valincidenten extra in de kijker.

Huidige werkwijze

“Onze verpleegkundigen screenen systematisch alle gehospitaliseerde patiënten”, verduidelijkt Inge Van Deun (ergotherapeute valpreventie bij GZA Ziekenhuizen). “Bij een valrisico brengen we alle valrisicofactoren in kaart en starten we valpreventieve maatregelen (bv. educatie geven, gebruik van antislipsokken…). Artsen, kinesisten en ergotherapeuten spelen een belangrijke rol, omdat beweging erg belangrijk is.”

Extra focus

GZA Ziekenhuizen wil actief deelnemen aan de “Week van de Valpreventie” en meedingen om de jaarlijkse “Award” in de wacht te slepen. In de week van 23 april vergroot het ziekenhuis dan ook haar focus op sensibilisering rond valpreventie met een aantal acties: 
* Infostand in de inkomhal op campus Sint-Vincentius (op 23 april), op campus Sint-Augustinus (op 24 april) en op campus Sint-Jozef (op 26 april). Hier vinden bezoekers o.a. affiches, brochures en folders, hulpmiddelen en een quiz.
* Postkaarten die bezoekers kunnen meenemen, affiches in de bezoekersliften en valpreventiemaatregelen op de digitale schermen van de 3 campussen, geven extra informatie.
* De diensten geriatrie en fysische geneeskunde van het ziekenhuis focussen tijdens deze week ook op valpreventie door middel van een infostand en het afleggen van een rollatorparcours met patiënten.

Zevende editie 'Week van de valpreventie'

De zevende editie van de 'Week van de valpreventie' staat voor de deur en gaat door van 23 t.e.m. 29 april 2018, met als slogan “Blijf in beweging, doe het veilig’. Tijdens deze editie ligt de focus op actief bezig zijn op een veilige manier. Dat wil zeggen met aandacht voor de verschillende valrisicofactoren zoals voeten en schoeisel, zicht, medicatie, duizeligheid, voeding of gedrag en veiligheid thuis.

GZA Ziekenhuizen

GZA Ziekenhuizen omvat drie campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. Het ziekenhuis is uitgerust met vooruitstrevende technologie op logistiek en medisch vlak en omvat een groot, gerenommeerd en geïntegreerd oncologisch centrum. Voortdurend wordt het zorgaanbod aangepast aan nieuwe evoluties en behoeften van patiënten, zorgverstrekkers en overheid. GZA Ziekenhuizen telt zo’n 3 200 medewerkers en een 400-tal artsen. Elke dag vinden zo’n 1 300 patiënten de weg naar GZA Ziekenhuizen.
 

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief