U bent hier

GZA Ziekenhuizen focust extra op valincidenten tijdens Week van de valpreventie

22/04/17

Valincidenten zijn een vaak voorkomend probleem. Ongeveer één op drie van de thuiswonende ouderen valt eenmaal per jaar. 2% tot 17% van de patiënten valt minstens een keer tijdens zijn of haar opname in het ziekenhuis. GZA Ziekenhuizen wil de hoeveelheid valincidenten zien dalen. Dat gebeurt voornamelijk door ambulante patiënten, bezoekers en medewerkers te informeren en te sensibiliseren over de risico’s die vallen met zich meebrengt. Tijdens de “Week van de valpreventie” zet GZA Ziekenhuizen het vermijden van valincidenten extra in de kijker. 

Huidige werkwijze 

“Onze verpleegkundigen screenen systematisch alle gehospitaliseerde patiënten”, verduidelijkt Inge Van Deun (ergotherapeute valpreventie bij GZA Ziekenhuizen). “Bij een valrisico brengen we alle valrisicofactoren in kaart en starten we valpreventieve maatregelen (bv. educatie geven, gebruik van antislipsokken…). Artsen, kinesisten en ergotherapeuten spelen een belangrijke rol, omdat beweging erg belangrijk is.” 

Extra focus 

GZA Ziekenhuizen wil actief deelnemen aan de “Week van de Valpreventie” en meedingen om de jaarlijkse “Award” in de wacht te slepen. In de week van 24 april vergroot het ziekenhuis dan ook haar focus op sensibilisering rond valpreventie met een aantal acties: 

  •  Interactieve infostand in de inkomhal van campus Sint-Augustinus (op 25 april), campus Sint-Vincentius (op 26 april) en campus Sint-Jozef (op 28 april). Hier vinden bezoekers o.a. een nagebouwde ziekenhuiskamer met hulpmiddelen en een quiz. Preventiefilmpjes geven extra info. 
  •  Postkaarten die bezoekers kunnen meenemen, affiches in de bezoekersliften en valpreventiemaatregelen op de digitale schermen van de 3 campussen, geven extra informatie. 
  •  De diensten geriatrie van het ziekenhuis spelen tijdens deze week ook het valpreventiespel “Huisje Weltevree” met patiënten en hun familieleden. 

Zesde editie “Week van de valpreventie” 

De zesde editie van de “Week van de valpreventie” staat voor de deur en gaat door van 24 t.e.m. 30 april 2017, met als slogan “Blijf in beweging, doe het veilig’. Tijdens deze editie ligt de focus op actief bezig zijn op een veilige manier. Dat wil zeggen met aandacht voor de verschillende valrisicofactoren zoals voeten en schoeisel, zicht, medicatie, duizeligheid, voeding of gedrag en veiligheid thuis.

Bron: GZA - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief