U bent hier

Graspollenallergie: start van het hooikoortsseizoen

08/06/16

Sinds de verzachting van de temperaturen vorig weekend (4 en 5 juni),stelt het WIV elke dag een overschrijding van de kritische drempel van 50 grassenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht vast. Indien het zomerweer  de komende dagen aanhoudt zal het risico op allergie symptomen  voor  gevoelige personen toenemen. In geval van regenbuien worden de pollenkorrels neergeslagen, maar deze risicoafname is dan slechts voorlopig . 

Grassen in het kort
De familie van de grassen omvat in België meer dan 100 verschillende soorten, waaronder zowel de wilde grassoorten (in de weiden, langs de padden, enz.) als de gecultiveerde graangewassen. Hun stuifmeel wordt gevormd in de X-vormige helmknoppen van de meeldraden die bij rijpheid uit de aren hangen. 

Grassen en ‘hooikoorts’
Het grassenstuifmeel, de belangrijkste "hooikoorts"-verwekker in België, wordt in de lucht aangetroffen van mei tot en met augustus. De grassenpollenperiode is dus zeer lang. Dit is te wijten aan het grote aantal soorten en aan het feit dat hun verschillende bloeiperiodes elkaar kunnen opvolgen. De grassenpollenconcentraties in de lucht zijn in mei laag gebleven vanwege de koelere temperaturen. Maar de concentraties zijn nu gestegen en de meest kritieke periode voor de hooikoortslijders is duidelijk begonnen. 

Pollenallergie en symptomen
Ongeveer 15 tot 20 % van de bevolking heeft een stuifmeelallergie. Een seizoensallergie kan zich voordoen op alle leeftijden en viseert geen specifieke risicogroepen. De ‘hooikoortspatiënten’ zijn gevoelig voor de stuifmeelkorrels en vertonen meestal een of meerdere symptomen:

 • niezen;
 • prikkende, jeukende, tranende, rode ogen;
 • verstopte en lopende neus, verlies van smaak- en geurzin, en in enkele gevallen jeuk achteraan in mond en keel.

Hoe kan u zich best wapenen tegen de symptomen?
Stuifmeelkorrels verplaatsen zich via de lucht. Er is dus geen miraculeuze oplossing om de symptomen volledig te voorkomen. U kan echter wel de ongemakken beperken:

 • volg in de eerste plaats de aanbevelingen en de behandelingen die door uw arts zijn voorgeschreven;
 • Maai het gras niet, en kom niet te dicht in de buurt van plaatsen waar dat gebeurt;
 • vermijd inspanningen en activiteiten in openlucht (sport, fysieke inspanningen). Indoor sporten zijn een betere optie;
 • beperkt het verluchten van uw woning tijdens het pollenseizoen, als de pollenconcentraties in de lucht hoog zijn;
 • houd de vensters dicht wanneer u zich met de wagen verplaatst;
 • bij droog en winderig weer, als de pollenconcentraties in de lucht hoog zijn, draagt u best een bril om het contact tussen uw ogen en pollen te beperken;
 • droog de was niet buiten;
 • gebruik papieren zakdoeken en gooi ze na gebruik meteen weg;
 • was uw haar en neem een douche voor het slapengaan, om de stuifmeelkorrels te verwijderen.

De behandelingen
Innemen van geneesmiddelen:

Het innemen van geneesmiddelen (antihistaminica, corticosteroïden) vermindert de hooikoortssymptomen. Deze producten worden voorgeschreven door een arts. In samenspraak met uw arts kunnen ze zelfs preventief ingenomen worden.

Desensibilisatie:
Deze behandeling is gebaseerd op de injectie van toenemende dosissen van het allergeen, zodat de patiënt op termijn minder heftig reageert op het allergeen. De behandeling is lang en moet uitgevoerd worden door een dokter.

Airallergy, het enige officiële pollensurveillancenetwerk in België
Het Belgisch surveillancenetwerk voor pollen en allergene sporen ‘Airallergy’ wordt sinds 1982 gecoördineerd door het WIV. 
Het netwerk geeft dagelijks betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht. Deze informatie helpt mensen die allergisch zijn, bij het inschatten van periodes en regio’s met een verhoogd risico op allergie, en kan artsen helpen bij het stellen van een diagnose.
www.airallergy.be

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief