U bent hier

Gloednieuwe Cancer Research Institute Ghent (CRIG) feestelijk geopend

26/10/16

​De strijd opdrijven tegen kanker door meer dan 300 onderzoekers en artsen samen te brengen in één virtueel instituut? Een huzarenstukje, maar Gent is er helemaal klaar voor. Op woensdag 26 oktober 2016 wordt het gloednieuwe Cancer Research Institute Ghent (CRIG) feestelijk geopend. 
 
In België krijgt één man op drie en één vrouw op vier een kankerdiagnose vóór zijn of haar 75ste verjaardag. De Universiteit Gent (UGent), het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent) en VIB hebben een sterke geschiedenis met betrekking tot kankeronderzoek. Verschillende onderzoeksgroepen bouwden in de loop der jaren internationale naam en faam uit. Niet zelden heeft dit geleid tot nieuwe en betere kankerbehandelingen. 

“Wij zijn er allen van overtuigd dat we onze expertises moeten bundelen en kanker bestuderen vanuit een multidisciplinaire bril. Alleen zo zullen we sneller vooruitgaan en tot baanbrekende inzichten komen die het verschil kunnen maken voor de patiënt.” prof. Jo Vandesompele, voorzitter CRIG-stuurgroep.

 
Toch zijn veel activiteiten en expertise op dit moment nog verspreid over diverse campussen, en zijn de mechanismen achter het ontstaan en de ontwikkeling en herval van  kanker nog niet volledig ontrafeld. Kankeronderzoekers staan dan ook nog voor grote uitdagingen in hun zoektocht naar betere en meer gerichte behandelingen.  

“Het verenigen van artsen en onderzoekers en aandacht hebben voor valorisatie van onderzoeksresultaten in samenwerking met de industrie is zeer beloftevol.” dr. Bernard Majoie, oprichter Stichting Fournier-Majoie, CRIG-partner

Daarom engageren meer dan 300 artsen en onderzoekers uit verschillende instellingen zich nu om samen de uitdagingen in de behandeling van kanker het hoofd te bieden door zich te verenigen in het Cancer Research Institute Ghent (CRIG). De focus van het nieuwe kankerinstituut ligt voornamelijk op toponderzoek dat, in samenwerking met de kliniek en de industrie, moet leiden tot langere en betere overleving. De ultieme CRIG-droom is dan ook dat kanker in de toekomst een behandelbare ziekte wordt voor iedereen.

“CRIG is een mooi voorbeeld van nieuwe horizonten verkennen en over de grenzen heen van de eigen instelling aan maatschappelijk relevant onderzoek doen. Want enkel door grenzen van vakgebieden en onderzoeksgroepen te overstijgen kan je ook echt grenzen verleggen” prof. Anne De Paepe, rector UGent

Meer info: www.crig.ugent.be

Bron: VIB - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief