U bent hier

Europese primeur: revolutionaire ruggenmergstimulator ingeplant die wél onder de MRI-scanner mag

08/04/16

p 6 april voerde Professor Maarten Moens van het Universitair Ziekenhuis Brussel een implantatie uit van de nieuwe Specify® SureScan MRI® implantable neurostimulation system (een implantbare ruggenmergstimulator). Het is de eerste keer dat deze ingreep buiten de Verenigde Staten plaatsvindt. De ruggenmergstimulator wordt gebruikt om mensen met chronische pijn in de rug of het been te behandelen. De stimulator is zo ontworpen dat een patiënt er onder bepaalde voorwaarden een volledige MRI-scan mee kan laten uitvoeren. En dat is uniek.

De patiënt in kwestie heeft in het verleden al verschillende operaties aan de rug ondergaan voor de behandeling van haar pijn. Ondanks die ingrepen, bleef ze continu pijn hebben aan haar onderrug en linker been.  In 2011 kreeg ze een ruggenmergstimulator ingeplant. Een tijd lang hielp dat en werd de pijn effectief onderdrukt. 2 jaar later echter werd de patiënt een scherpe pijn rond haar linkerknie gewaar. Na uitgebreide onderzoeken, kon de oorzaak van de kniepijn niet worden vastgesteld en werd het tijd voor een MRI-scan van de onderrug. Op 6 april kreeg de patiënt van Professor Moens als eerste in Europa een SCS-systeem ingeplant. Dankzij dat systeem kan de patiënt een MRI-scan laten maken van haar hele lichaam. Dat kan niet met andere systemen. Uit studies blijkt dat 82% van de patiënten met een ruggenmergstimulator binnen de vijf jaar na de implantatie een MRO-scan nodig hebben. Dankzij Medtronic SureScan MRI neurostimulation systems kunnen patiënten er nu op rekenen dat ze een optimale diagnostische beeldvorming kunnen verkrijgen, moest het nodig zijn.

MRI-scans zijn de standaard diagnostische hulpmiddelen geworden van artsen om een brede waaier van aandoeningen op te sporen. Op een MRI-scan wordt een zeer gedetailleerd beeld weergegeven van de interne organen, bloedvaten, spieren, gewrichten, tumoren of infecties en andere delen van het lichaam aan de hand van sterke magnetische velden en hoge frequentie impulsen.

“Ik vind dat patiënten geen compromissen moeten sluiten en in die gedachtengang is het niet meer dan logisch om een SCS-systeem te voorzien om volledige toegang tot medische beeldvorming te verzorgen in de toekomst” zegt Professor Maarten Moens, neurochirurg aan het UZ Brussel. “Je weet nooit wanneer je een MRI-scan gaat nodig hebben en onze patiënten met chronische rug- en beenpijn hebben meer kans om een scan nodig te hebben dan de gemiddelde mensen. Dankzij de CE-approval van dit systeem kan ik mijn patiënten een neurostimulatie aanbieden die helpt voor de pijn én hen de toegang tot de voordelen van een MRI niet ontzegt.”

Geschat wordt dat 8 op 10 mensen op een bepaald punt tijdens hun leven rugpijn lijdt. Bij sommige mensen is het genoeg om niet-invasieve oplossing aan te bieden, zoals medicatie en fysieke therapie. Anderen hebben een operatie, een zenuwblokkade of medische apparaten nodig, zoals een ruggenmergstimulator of een geneesmiddelpomp. Ruggenmergstimulatoren worden ingeplant onder de huid. Van daaruit zenden ze zachte elektronische impulsen uit naar de zone rond de ruggengraat. Die impulsen verstoren de pijnsignalen die van de ruggengraat naar de hersenen gaan. Zo wordt de pijn van de patiënt efficiënt verzacht en kunnen ze normaler leven.

“Het gebruik van een MRI-scanner om diagnoses te stellen is duidelijk gegroeid. Hoewel de voordelen van neurostimulatie ruimschoots bewezen zijn, kunnen mensen met een SCS-systeem niet zomaar een MRI-scan krijgen. De scans produceren electromagnetische velden die het toestel kunnen beschadigen en de patiënten kunnen verwonden.”

Bron: UZ Brussel / Eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief