U bent hier

Eerste resultaten van studie over telegeneeskunde in ziekenwagen positief

03/06/16

Sinds september 2014 loopt in het UZ Brussel een onderzoek naar de efficiëntie van telegeneeskunde bij beroertezorg. Via dat systeem worden patiënten met een beroerte al bijgestaan door een arts tijdens hun vervoer per ziekenwagen naar het ziekenhuis. De eerste resultaten van de single-centre study zijn positief. 

Telegeneeskunde is veilig, het gebruikte platform is technisch betrouwbaar, de technologie kan vlot geïntegreerd worden in de dagelijkse praktijk en het belangrijkste: er is een mediane tijdswinst van 20 minuten. En bij een beroerte kunnen die 20 minuten een verschil maken.

Eerste studie over telegeneeskunde

Het UZ Brussel brengt als eerste ziekenhuis wereldwijd een studie uit over 24/7 gebruik van telegeneeskunde bij beroertezorg. In 2014 startte een multidisciplinair team van productontwikkelaars, neurologen, ingenieurs, verpleegkundigen, ambulanciers, spoedartsen en radiologen, gesteund door INNOVIRIS (een Brussels onderzoeksfonds), het FWO, de Vrije Universiteit Brussel, de Koning Boudewijn Stichting en Proximus als eerste met de ontwikkeling van een platform om telegeneeskunde in een ambulance mogelijk te maken. Het systeem is uniek omdat het 24/7 inzetbaar is.

24 /7 inzetbaar

Het UZ Brussel rustte zijn PIT-ambulance (PIT staat voor Paramedisch Interventie Team) uit met het systeem en werkt voor het project met vier teleconsultants (beroertespecialisten van het UZ Brussel). Zij zijn 24 uur op 24, 7 dagen op 7 beschikbaar. Van zodra de beroertespecialist een oproep krijgt, logt hij in op een speciaal platform.

 • Meer dan 60% van de oproepen vielen buiten de kantooruren.
 • Bij de helft van de oproepen was de beroertespecialist niet aanwezig in het ziekenhuis.
 • Het teleconsultant team miste geen enkele oproep.
 • De teleconsultaties zijn technisch haalbaar: er is een stabiele interactie tussen arts en patiënt mogelijk tijdens de rit met de ambulance.

20 minuten tijdswinst

In vergelijking met het standaard zorgtraject wordt via telegeneeskunde ongeveer 20 minuten gewonnen, gerekend vanaf het moment dat de 112-centrale een oproep binnenkrijgt tot wanneer de patiënt in het ziekenhuis onder de CT-scanner gaat. Een aantal onderzoeken die anders pas in het ziekenhuis plaatsvinden, worden via telegeneeskunde nl. al uitgevoerd in de ambulance. Zo stelt de teleconsultant een aantal gerichte vragen die het mogelijk maken om tijdens het transport naar het ziekenhuis (gemiddeld zes minuten) de ernst van de beroerte in te schatten, en eventueel al een behandeling voor te stellen. De spoedarts wordt op zijn beurt gealarmeerd dat een patiënt met tekenen van een beroerte onderweg is naar het ziekenhuis. Ook hij kan inloggen in het systeem en meteen het medisch dossier van de patiënt en de eerste vaststellingen van de teleconsultant inkijken. Allemaal zaken die bijdragen tot de tijdswinst.

Meer overlevingskansen?

Of een patiënt die behandeld werd via telegeneeskunde een betere prognose heeft dan andere patiënten, kunnen we op basis van deze studie niet afleiden. Om hierover conclusies te trekken, moet onderzoek gevoerd worden over verschillende ziekenhuizen en honderden patiënten. Het UZ Brussel wil deze studie graag uitvoeren en zoekt hiervoor momenteel fondsen.

Wat op basis van wetenschappelijk onderzoek wel afgeleid kan worden, is dat de kans op ernstige handicap op relevante wijze verkleint wordt in geval van 20 minuten tijdwinst. Bij een beroerte worden namelijk per minuut meer dan 1 miljoen neuronen in de hersenen aangetast. Door tijd te winnen, winnen we ook neuronen.

Verdere uitrol van het systeem

Het UZ Brussel gaat aan het eind van deze zomer de samenwerking aan met het Erasmusziekenhuis en het UCL Saint-Luc om een project over telegeneeskunde in ziekenwagens op te starten. Anders dan bij het UZ Brussel is dat deze ziekenhuizen niet over een PIT-ambulance beschikken. Verder is er ook interesse van universitaire ziekenhuizen in Europa en Amerika om met het systeem te gaan werken. De VUB heeft alvast de spin-off ‘Zebra Academy’ opgestart om het systeem verder te kunnen uitrollen naar andere ziekenhuizen.

Over een beroerte: 

 • Dagelijks worden in België ongeveer 60 mensen getroffen door een beroerte.
 • Een beroerte kan veroorzaakt worden door een verstopping van een bloedvat in de hersenen (een herseninfarct) of kan het gevolg zijn van bloedopstapeling in of rond de hersenen ten gevolge van een scheur in een hersenbloedvat (een hersenbloeding).
 • Onze hersenen bestaan uit zo'n honderd miljard neuronen. Een neuron is een speciaal soort cel die gespecialiseerd is in het ontvangen, verwerken en doorgeven van informatie. Deze cellen worden tijdens een beroerte aangetast.
 • Een beroerte is de grootste oorzaak van invaliditeit bij volwassenen en de 3de grootste oorzaak van overlijden.
 • Iedereen kan door een beroerte getroffen worden, op gelijk welk moment van de dag.
 • De maatschappelijke kost van beroerte is zeer hoog.
 • Om de kans op herstel te vergroten, is een snelle diagnose en behandeling van cruciaal belang.

 ZorgAndersTv maakte over dit project eerder reeds een reportage: bekijk deze reportage hier.

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief