U bent hier

Eerste patiënten op nieuwe behandeleenheid

20/06/16

Zelzate - Deze week nemen de eerste 3 patiënten hun intrek in de high risk behandeleenheid van het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist. Die afdeling is speciaal ontworpen voor vrouwelijke geïnterneerden. Elke week worden 2 patiënten opgenomen, zodat de 20 plaatsen tegen eind augustus volzet zullen zijn.

 

De afdeling is uniek in ons land. Geïnterneerde vrouwen met een gemiddeld risicoprofiel voor een ziekenhuisbehandeling konden al in het P.C. Sint-Jan-Baptist terecht, doch enkel binnen een gemengde setting. Er ontbrak nog een aangepaste behandeleenheid exclusief voor vrouwelijke geïnterneerden. België is meermaals veroordeeld omdat nog te veel geïnterneerden in gevangenissen verblijven, zonder de gepaste zorg of begeleiding. De voorbije jaren werden reeds heel wat inspanningen geleverd om dit te verhelpen. Met deze afdeling wordt daarin nu een nieuwe stap gezet en wordt een ontbrekende schakel in de forensische psychiatrie ingevuld.

 

De behandeling van geïnterneerde vrouwen met een hoog risicoprofiel vraagt een specialistische aanpak.

“Om ons voor te bereiden heeft een aantal collega’s zich als oefening laten opnemen, om een aantal specifieke situaties uit te kunnen testen op het team en de infrastructuur. Het heeft ons geholpen om de puntjes op de i te zetten”, vertelt criminologe Lies Mariën.

De afdeling, die de naam Levanta krijgt, wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met de minister van Justitie, Koen Geens en de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block.

“Ik ben blij dat vandaag plaats geboden kan worden aan vrouwelijke geïnterneerden in het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist”, reageert Koen Geens. “Het centrum dat destijds één van de pioniers was als forensische psychiatrische afdeling kan zijn expertise ten volle aanwenden om ook voor deze groep van geïnterneerden een flexibel zorgtraject uit te stippelen. Ondanks de inzet van het zorgteam en de penitentiair beambten in de gevangenissen, was er voor de groep van vrouwelijke geïnterneerden vandaag geen mogelijkheid om intensief te worden behandeld in een professionele zorgomgeving. Samen met mijn collega zetten wij de strijd verder om alle geïnterneerden buiten de gevangenis een plaats te bieden.”

 

Ook Maggie De Block is tevreden: “Menswaardige zorg in een aangepaste omgeving is essentieel voor onze patiënten. In Zelzate krijgen vrouwen een aangepaste behandeling en werkt het personeel samen met hen aan een toekomst. Zicht hebben op morgen, is belangrijk voor eventueel herstel.”

 

Bron: Broeders van Liefde - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief