U bent hier

De Vlaamse regering moet dringend meer investeren in ouderenzorg

21/12/17

Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (VLOZO), de werkgeversfederatie van de onafhankelijke, private ouderenzorg wil benadrukken dat Europa voor een grote uitdaging staat met de demografische toekomst. Mensen leven langer en gezonder en daarbij is het van groot belang dat er meer geïnvesteerd wordt in de ouderenzorg. Betaalbare zorg thuis, in een aangepaste woning of in een woonzorgcentrum met voldoende personeel dat de tijd krijgt om de verzorgende taak goed op te nemen en om ook een warm thuisgevoel te creëren.

In België zal de totale bevolking groeien en zal ook het aandeel van de mensen ouder dan 65 jaar en 80-plussers aanzienlijk groeien.

De private sector wil er alles aan doen om het welzijn van de resident centraal te blijven stellen en ook om dat thuisgevoel te creëren waar echt contact, dat helend kan werken, centraal staat. Uit de cijfers van de enquête, die minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen heeft laten uitvoeren door het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat er prijsverschillen zijn tussen de woonzorgcentra met een commercieel statuut, de vzw’s en de OCMW-voorzieningen. Commerciële woonzorgcentra hebben een historisch gegroeid significant lagere RVT-dekkingsgraad dan de andere groepen en kunnen maar rekenen op een lagere financiering sociale maribel. VLOZO hoopt dan ook ter ganzen harte dat dit gelijk zal worden getrokken.

En zoals Inge Vervotte, voorzitter van Emmaüs, reeds heeft vermeld zet de overheid meer en meer in op thuiszorg, waardoor de bewoners op  latere leeftijd met een zwaardere hulpvraag de stap naar een woonzorgcentrum zetten. Meer zorgen betekent dan ook meer inspanningen van het personeel en meer uren per resident en dus meer middelen en geld om dat op te vangen. Driekwart van de rusthuisbewoners kan met zijn pensioen de factuur van het verblijf niet betalen. Er moeten dus dringend meer middelen vrijgemaakt worden voor de rusthuizen.

Bron: VLOZO - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief