U bent hier

De duisternis voorbij. Expo over en voor blinde mensen

11/10/16

In het Heilig Hart Ziekenhuis van Leuven opent  de expo ‘De duisternis voorbij’. Deze fototentoonstelling toont het werk van de bekende oogarts Richard Hardi die kinderblindheid in DR Congo bestrijdt. De tentoonstelling is bijzonder omdat ze toegankelijk is voor blinde en slechtziende personen.

Oogartsen in Congo hebben hulp nodig

Elke minuut wordt ergens in de wereld een kind blind. In DR Congo zijn er 25.000 blinde kinderen en slechts 4 oogartsen die kinderen kunnen opereren.
De WHO stelde vast dat 80% van alle oogaandoeningen kunnen worden voorkomen door preventieprogramma’s, toegang tot geneesmiddelen en correcte opvolging, maar precies deze drie aspecten liggen meestal niet binnen het bereik van de armste bevolkingsgroepen in Congo

De belangrijkste barrières tussen patiënten en oogzorg zijn: het tekort aan financiële middelen, de geografische context, de gebrekkige toegang tot gezondheidszorgstructuren, het tekort aan personeel, infrastructuren en uitrusting, het gebrek aan kennis bij de bevolking van de verschillende ziekten en behandelingen en, ten slotte, het bijgeloof dat nog steeds heel erg aanwezig is.

‘Daarom zetten we zwaar in op de bestrijding van kinderblindheid in Congo en steunen we oogarts Richard Hardi. Hij werkt vanuit Mbuji Mayi voor een gebied met 11 miljoen inwoners waar hij jaarlijks meer dan 17.000 consultaties en 1.500 operaties voert. Ons project  is specifiek gericht op het opsporen en behandelen van blinde als slechtziende kinderen. Het doel is om in 1 jaar tijd 120 kinderen te opereren’, zegt Isabelle Verhaegen, directeur van de ngo LICHT VOOR DE WERELD.

De duisternis voorbij

Via de fototentoonstelling ‘De duisternis voorbij’ wil LICHT VOOR DE WERELD mensen in België bewust maken van de situatie van de blinden en slechtziende personen in Afrika.
Een Belgische en Hongaarse fotograaf volgden dokter Hardi tijdens zijn veldmissies in het binnenland van Congo. De indrukwekkende beelden illustreren het harde werk van de dokter en zijn team om oogzorg tot op de meest geïsoleerde plaatsen te brengen.

De tentoonstelling is bovendien vanaf november toegankelijk voor blinde en slechtziende personen dankzij de organisatie Audioscenic die audiodiscripties bij de foto’s maakte.

Echte samenwerking tussen Noord en Zuid

‘We steunen echte samenwerking tussen Noord en Zuid’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid. ‘Projecten moeten de internationale samenwerking tussen een Vlaams-Brabantse organisatie en een organisatie elders in de wereld bevorderen en een resultaat afleveren dat zowel in Noord als Zuid kan gebruikt worden. Het project tegen vermijdbare kinderblindheid in Congo van LICHT VOOR DE WERELD is daar een mooi voorbeeld van. Het is een reizende tentoonstelling die in heel Vlaanderen te zien is in culturele centra, scholen en ziekenhuizen. En zo figuurlijk de ogen van vele Vlamingen kan openen voor de problematiek. Daarom krijgt het 20.000 euro steun van de provincie’.

De tentoonstelling loopt van 19 oktober 2016 tot 15 januari 2017.

Bron: Heilig Hart Ziekenhuis Leuven - eigen berichtgeving
Foto: LICHT VOOR DE WERELD

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief