U bent hier

Chirurgische lymfoedeembehandeling met robot vermindert kans op morbiditeit na operatie

14/02/18

In de Lymfekliniek van het UZ Brussel wordt voortaan voor de chirurgische behandeling van lymfoedeem gebruik gemaakt van robotchirurgie. Deze innovatieve techniek gebeurt voornamelijk bij patiënten die een lymfekliertransplantatie moeten ondergaan voor de behandeling van lymfoedeem in hun arm of been. Dankzij de robotgeassisteerde ingreep kan de chirurg een nieuwe, gunstige donorregio voor lymfeklieren kiezen waardoor in geselecteerde gevallen de lymfeklieren van de lies gespaard blijven. De voordelen voor de patiënt zijn het verkleinen van het risico van de ingreep, het vermijden van grote incisies, hierdoor ook minder postoperatieve pijn, alsook een sneller herstel.

Lymfoedeem kan invaliderend zijn

Lymfoedeem, bekend als de dikke arm of het dikke been, kan aangeboren zijn. In de meeste gevallen is de vochtophoping het gevolg van een kankerbehandeling, bestraling of een infectie. Het is een ophoping van lymfevocht in het bindweefsel van arm of been waardoor een zwelling ontstaat. Onder normale omstandigheden wordt dit vocht verzameld in een lymfevat en afgevoerd via lymfeklieren. Als het evenwicht tussen aanmaak en verzamelen van vocht aan de ene kant en de afvoer daarvan aan de andere kant is verstoord, hoopt het vocht zich op en zwelt de arm of het been. Dit kan gebeuren wanneer lymfevaten onvoldoende werken of wanneer de lymfevaten of lymfeklieren verwijderd werden. Ondanks de sterk verbeterde resultaten van schildwachtklierbiopsie krijgt toch nog steeds tot 10% van de patiënten die deze procedure ondergaan te kampen met lymfoedeem dat zeer invaliderend kan zijn.

Nieuwe techniek wanneer conservatieve behandeling niet volstaat

Prof. Moustapha Hamdi, dienstverantwoordelijke Plastische Heelkunde, paste deze nieuwe techniek samen met een multidisciplinair team van abdominale en plastische chirurgen voor het eerst toe in de Lymfekliniek van het UZ Brussel om deze moeilijke pathologie te behandelen: “Er zijn in Europa maar weinig centra uitgerust met een robot die voor dergelijke complexe ingrepen in de plastische heelkunde wordt gebruikt. Als expertisecentrum met een multidisciplinaire aanpak met specialisten uit de verschillende disciplines bieden wij lymfoedeempatiënten de behandeling aan die het best bij hen past. Voor een aantal patiënten volstaat een conservatieve behandeling met revalidatie en fysiotherapie niet en boekt men een beter resultaat met een chirurgische behandeling. Door gebruik te maken van robotgeassisteerde chirurgie kunnen we dit heel nauwkeurig doen en hoeven we maar enkele kleine, minimaal invasieve incisies te maken. Hierdoor heeft de patiënt nadien minder pijn en zal de kans op morbiditeit na de operatie sterk verminderen.”

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief