U bent hier

Borstkanker behandelen vóór die uitzaait kan langer dan verwacht

19/12/16

Borstkankercellen verspreiden zich relatief laat naar andere lichaamsdelen. Dat heeft een internationaal team van wetenschappers aangetoond. Daardoor is er meer tijd dan tot nu toe werd aangenomen om de kanker te behandelen vóór die uitzaait.

Kanker is het dodelijkst wanneer hij uitzaait. Mede onder leiding van Thierry Voet (Wellcome Trust Sanger Institute - KU Leuven) en Peter Van Loo (Francis Crick Institute - KU Leuven) toonde een internationaal team van onderzoekers aan dat dit uitzaaien relatief laat gebeurt in de ontwikkeling van borstkanker. Bovendien lijken die laat verspreide cellen genetisch sterk op de cellen van de uiteindelijke tumor in de borst.

“Deze kennis kan helpen bij het kiezen van de meest geschikte behandeling voor borstkanker,” legt Jonas Demeulemeester (Francis Crick Institute - KU Leuven) uit. “Een behandeling die zich richt op een specifieke mutatie in de cellen van de borsttumor heeft immers de beste kans om ook aan te slaan bij uitzaaiingen.”

De onderzoekers namen stalen uit de tumor en het beenmerg van zes patiënten met borstkanker. Daarna vergeleken ze de genetische veranderingen of mutaties in de borsttumor met deze in verschillende cellen uit het beenmerg. Hiervoor maakten de onderzoekers gebruik van de nieuwste single-cell sequencing technieken, die toelaten om mutaties in individuele cellen op te sporen.

Dankzij deze gedetailleerde genetische info ontdekte het team ook cellen in het beenmerg die mutaties vertonen, maar toch niet afkomstig zijn van de tumor. Het onderscheid met de echte kankercellen laat toe om de prognose van een borstkankerpatiënt in de toekomst correcter te maken. “We focussen hiervoor enkel op het aantal echte tumorcellen in het beenmerg: hoe meer cellen, hoe slechter de vooruitzichten.”

In een volgend stadium gaan de onderzoekers op zoek naar de rol van de cellen in het beenmerg die mutaties vertonen, maar toch geen kankercellen blijken te zijn. “Deze cellen vertonen andere mutaties dan de oorspronkelijke tumor. We willen nagaan welke rol deze cellen spelen bij de ontwikkeling van kanker.”

Dit onderzoeksproject ging specifiek over borstkanker, maar de onderzoekers geloven dat hun resultaten ook van toepassing kunnen zijn op andere kankers.

De studie werd gepubliceerd in Genome Biology.

Bron: UZ Leuven - eigen berichtgeving

ZorgAndersTv (2025 volgers)
ZORGMagazine (3185 volgers)

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze e-nieuwsbrief